Referendum o pravicah istospolnih menda bo

Neuradne informacije v medijih, da so ustavni sodniki dovolili referendum o pravicah istospolnih parov, so povzročile kar nekaj nejasnosti. Ustavno sodišče je informacije demantiralo, saj da sodniki odločitve še niso sprejeli, v koaliciji Za otroke gre!, pa so se po teh medijskih objavah že veselili referenduma. Tudi sami so poklicali na ustavno sodišče in tam jim navedb medijev niso zanikali, so pojasnili.

Ustavni sodniki odločitve o dopustnosti referenduma o noveli 
zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih še niso 
sprejeli, so danes zatrdili na ustavnem sodišču. Foto: Leo Caharija
Ustavni sodniki odločitve o dopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih še niso sprejeli, so danes zatrdili na ustavnem sodišču. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Izid glasovanja za ali proti referendumu naj bi bil tesen (5:4 v prid referendumu), je poročal časopis Dnevnik. Odločitev bi se po navedbah časopisa še lahko spremenila, če bi kateri od ustavnih sodnikov do razpošiljanja odločbe predlagal ponovno odločanje (revotacijo).

Pobudniki referenduma so veseli

Z ustavnega sodišča pa je prišlo pojasnilo, da odločitev o dopustnosti referenduma o zakonski zvezi in družinskih razmerjih še ni bila sprejeta. “Razglašena bo, ko bo sprejeta,” se je glasilo uradno sporočilo.

Od tod naprej so si vpleteni v dogajanje stvari pojasnjevali vsak po svoje. V koaliciji Za otroke gre!, kjer so se po tistem, ko je državni zbor spomladi prepovedal referendum, obrnili na ustavne sodnike, so z zadovoljstvom sprejeli poročanje medijev, da referendum bo. Aleš Primc in Metka Zevnik sta o referendumu govorila brez vsakršnih dvomov, to pa zato, ker so se v koaliciji tudi sami obrnili na ustavno sodišče in preverili, kaj se dogaja. Na ustavnem sodišču “niso zanikali ne glasovanja ne rezultata,” je povedal Primc.

Neuradno naj bi trajalo vsaj še nekaj tednov, preden bo odločitev ustavnega sodišča postala javna. V tem času bi na ustavnem sodišču spisali tudi praviloma obsežno obrazložitev dokončne odločitve, posamezni sodniki pa bi morebiti pripravili še ločena mnenja.

To, da je novica prišla v javnost že pred uradno razglasitvijo, se Primcu ne zdi nič takšnega, česar v Sloveniji ne bi bili že vajeni. Novico so po njegovih besedah v medije dali tisti novinarji, ki imajo nasprotna stališča, kot jih zagovarja koalicija. “Če je nasprotna stran te informacije imela in jih dala v javnost, verjamem, da jih je dobro preverila,” je dejal Primc.

Lobnik: “Mi na sodišču nimamo svojih virov”

Če pa je bil namen medijskih poročil ustrahovanje ustavnega sodišča in izvajanje pritiska nanj, da bi odločitev spremenilo, pa je to za pobudnike referenduma nedopustno. Vsako morebitno drugačno odločitev, kot je prišla v javnost, bodo razumeli kot odločitev, sprejeto na podlagi pritiskov, je dejal Primc.

Predstavniki tistih, ki v prepričanju, da volilci ne smejo odločati o človekovih pravicah, vztrajajo, da je referendum nedopusten, so bili zadržani. “Ne moramo komentirati vsake govorice, ki jo objavi časopis, sploh če jo ustavno sodišče še isti dan zanika,” nam je dejal Miha Lobnik, aktivist za pravice istospolno usmerjenih. “Še vedno pričakujemo, da referenduma ne bo, in verjamemo, da ga ne sme biti,” je poudaril.

Na izjave Primca in Zevnikove, da so na ustavnem sodišču preverjali, kaj je na stvari, pa Lobnik odgovarja: “Za razliko od Aleša Primca in Metke Zevnik mi nimamo svojih virov na ustavnem sodišču. Mi ne preverjamo dela ustavnega sodišča od znotraj, kot to očitno počne Aleš Primc.” JANA KREBELJ


Najbolj brano