Janez Janša je spet polnopravni poslanec

Ustavno sodišče je Janezu Janši vrnilo mandat. Dokončna vrnitev poslanskega mandata Janši ni presenečenje. Že začasna vrnitev njegovega mandata, s katero je ustavno sodišče želelo preprečiti hujše pravne posledice, je dala slutiti, da se je tedanja razširjena koalicija (ob vladnih strankah še ZaAB in Združena levica) zmotila v tolmačenju zakonov.

Ustavno sodišče je zdaj Janši dokončno vrnilo poslanski 
mandat. Foto: STA
Ustavno sodišče je zdaj Janši dokončno vrnilo poslanski mandat. Foto: STA

LJUBLJANA > Ustavno sodišče je soglasno ugotovilo, da je zakon o poslancih v neskladju z ustavo. Zato mora DZ to neskladje odpraviti v enem letu po objavi odločbe v uradnem listu. Posledično je tudi odpravilo sklep o prenehanju poslanskega mandata predsedniku SDS Janezu Janši. Gre še za en pravni udarec “protijanševski” koaliciji.

Ustavno sodišče je presojo ustavnosti omenjenega zakona začelo po Janševi pritožbi na oktobrski sklep državnega zbora o prenehanju poslanskega mandata. Predsednik SDS je funkcijo nekaj časa opravljal iz zapora, saj je moral nekaj tednov pred volitvami zaradi pozneje razveljavljene obsodilne sodbe v zadevi Patria na prestajanje kazni na Dob. Pritožil se je na ustavno sodišče, ki je novembra lani do končne odločitve zadržalo sklep o prenehanju Janševega poslanskega mandata.

Ustavno sodišče je ugotovilo je, da zakon poslancu, ki mu je prenehal mandat, ne zagotavlja učinkovitega sodnega varstva zoper sklep DZ. Po mnenju ustavnih sodnikov je treba spore o predčasnem prenehanju poslanskega mandata reševati posebej hitro, da se “omeji negotovost glede pravice do izvrševanja mandata.” Zakon bi tako moral urediti kratke procesne roke.

Glede Janševe pritožbe so ustavni sodniki ugotovili, da je DZ z ugotovitvijo, da mu je prenehal mandat, nedopustno posegel v Janševo pravico do izvrševanja na volitvah pridobljenega mandata. Sodniki so ugotovili, da se namreč 9. člen zakona o poslancih, ki ga je kot argument uporabil DZ, “ne more nanašati tudi na primere, ko je razlog za prenehanje mandata obstajal že v postopku potrjevanja kandidatur.”

“Ker je zakonodajalec opustil ureditev vprašanja neizvoljivosti, ne more zakonske določbe, ki sicer nesporno ureja predčasno prenehanje poslanskega mandata iz razlogov, ki so nastali šele med izvrševanjem mandata, z razlago pomensko raztegniti tako, da dopušča poseg v volilno pravico tudi iz razlogov, ki so nastali že v postopku kandidiranja,” so zapisali ustavni sodniki.

Najvidnejši politiki v državi do večera še niso komentirali odločitve, Janez Janša pa je prek tviterja namignil, da gre za “zanimiv timing za tole novo ofenzivo laži v Dnevniku in na 24ur.com.” Omenjena medija sta namreč prav danes objavila zgodbo o pravnomočnosti avstrijske sodbe v zadevi Patria, v kateri je avstrijski lobist Hans Wolfgang Riedl dokončno obsojen zaradi podkupovanja pokojnega Jožeta Zagožna, tedaj člana SDS. Avstrijska sodba je bila sicer izdana že pred dvema mesecema.

DENIS SABADIN


Najbolj brano