Usoda Bizjak Mlakarjeve bolj jasna po ponedeljkovem srečanju s Cerarjem

Premier Miro Cerar se bo predvidoma v ponedeljek sestal z ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar, nakar se bo odločil o usodi njene funkcije, so potrdili v Cerarjevem kabinetu. Več ne razkrivajo, neuradno pa je slišati, da naj bi izgubila premierjevo zaupanje in je le vprašanje, na kakšen način bo morala zapustiti ministrstvo.

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar Foto: STA
Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar Foto: STA

LJUBLJANA > Ministrica iz vrst Desusa Julijana Bizjak Mlakar svojega dela ne bo zagovarjala prvič. Očitno pa je njeno upiranje izvrševanju sklepov vlade glede idrijskega rudnika sodu izbilo dno.

Pri premierju se je zaradi tega že zagovarjala, tudi v koaliciji so bili do nje ostri, češ da morajo ministri spoštovati sklepe vlade. Vendar Bizjak Mlakarjeva vztraja pri svojem. V četrtek pred sejo vlade je ponovila, da ministrstvo za kulturo sklepe vlade glede idrijskega rudnika izvaja v sklopu svojih pristojnosti. Na vprašanje, ali Miro Cerar in prvak Desusa Karl Erjavec torej zadeve ne razumeta, je odgovorila, da se morata seznaniti z dejstvi.

Na podlagi mnenj so po njenih besedah pripravili dva predloga za razrešitev zadeve. Ena rešitev po njenih besedah je, “da ministrstvo za kulturo postane tudi ministrstvo za rudarstvo”, a je treba temu prilagoditi zakonodajo.

Izjava je bila očitno kaplja čez rob, tudi predsednik stranke Karl Erjavec ministrice ni ščitil. Po četrtkovi seji vlade je pojasnil, da premier ni zadovoljen z njenim delom in bo o njeni funkciji razmislil. Erjavec je ponovil pričakovanje, da ministri Desusa izpolnjujejo sklepe vlade, že pred tem pa je opozoril, da ne bo ščitil nečesa, kar ni v skladu z vladno politiko. Odločitev o funkciji Bizjak Mlakarjeve je prepustil Cerarju, je pa očitno, da ministrica izgublja tudi zaupanje svoje stranke.

Če se bo izkazalo, da je v vladni ekipi ne vidijo več, lahko odstopi sama. V nasprotnem primeru predsedniku vlade ostane, da državnemu zboru predlaga njeno razrešitev. V mandatu Cerarjeve vlade je DZ tako že razrešil ministra za obrambo iz vrst SD Janka Vebra, ki je na funkciji vztrajal do konca.

Tako kot se je Veber vrnil v poslanske sklopi, ima v primeru prenehanje funkcije pravico do vrnitve v parlament tudi Bizjak Mlakarjeva. Če se to zgodi, mora iz poslanske skupine Desusa oditi poslanka Jana Jenko.

STA


Najbolj brano