Upravni oddelek po oceni Masleše ni optimalno vodil Janševe pritožbe

Upravni oddelek vrhovnega sodišča zadeve, povezane s pritožbo predsednika SDS Janeza Janše zoper poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) glede njegovega premoženjskega stanja, ni vodil časovno optimalno, meni predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša Foto: STA
Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša Foto: STA

LJUBLJANA > V spisu vrhovnega sodišča po pritožbi Janše zoper poročilo KPK se je po poročanju Slovenskih novic znašlo pismo vrhovnega sodnika Gorazda Koblerja predsedniku vrhovnega sodišča Masleši. V pismu, s katerim sicer prosi za svojo izločitev iz odločanja, opozarja na dolgo pot zadeve, ki naj bi bila sicer obravnavana prednostno. Kobler ob tem ugotavlja, da se leto in tri mesece od vložitve tožbe dejansko na sodišču ni odločalo.

Člani odbora DZ za pravosodje so se danes seznanili s poročilom o delu tožilstva za leto 2013. Kritike na račun dela tega organa je bilo slišati le iz vrst SDS, kjer so tudi predlagali, da bi pravosodni minister uvedel nadzor na vrhovnem državnem tožilstvu, saj naj bi prvi med tožilci Zvonko Fišer kršil zakonodajo. Poslanci predloga niso podprli. Generalni državni tožilec Fišer je sicer danes pred odborom pojasnil, da so s svojim delom dokazali, da ni nedotakljivih. Tožilci so pokazali, da imajo znanje in obvladujejo svoje delo, a dela se nikoli ne opravi popolnoma brez napak, je priznal. Kljub temu po njegovem ni upravičena vsesplošna kritika in stalno klicanje na odgovornost. Si pa prizadevajo, da bi bili uspešni in po tej poti bodo tudi nadaljevali, je še opozoril Fišer.

Na vrhovnem sodišču so pojasnili, da je vrhovno sodišče zadevo prejelo 4. aprila lani. Teden dni pozneje je bila dodeljena v reševanje sodniku poročevalcu Bojanu Dolencu, senat za odločanje pa je bil določen 18. julija 2013. Ko je zaradi upokojitve sodnika poročevalca v zadevi prišlo do njene predodelitve, je bila zadeva skladno s pravili letnega razporeda sodnikov dodeljena sodniku Gorazdu Koblerju.

Predsednik vrhovnega sodišča Masleša je nato 12. marca ugodil Koblerjevemu predlogu za izločitev. Vodjo upravnega oddelka vrhovnega sodišča pa je zaprosil za pojasnila o kronološkem poteku obravnavanja navedene zadeve in sestavi senatov. Zadeva je bila nato dodeljena sodnici Brigiti Domjan Pavlin, o njej pa je bilo dokončno odločeno 9. maja letos. Odločba je bila s sodišča odpravljena 9. junija 2014.

Po pojasnilih, ki jih je vodja oddelka Marina Lippai podala 14. marca letos, je bil nato 19. marca sklican sestanek Masleše z vodjo in člani upravnega oddelka sodišča, in sicer v zvezi s stanjem na oddelku. Za razrešitev širših vprašanj glede zagotavljanja učinkovitejšega dela in sodelovanja med člani upravnega oddelka je bil 26. marca letos med drugim tudi spremenjen letni razpored sodnikov in sodnic.

Pritožbi Janše so sicer vrhovni sodniki Brigita Domjan Pavlin in Peter Golob ter Martina Lippai ugodili zaradi posega v človekove pravice in temeljne svoboščine. Sodbo upravnega sodišča so razveljavili in zadevo vrnili v nov postopek. Upravno sodišče pa je junija letos že drugič zavrnilo tožbo Janše, v kateri je komisiji očital neustavno in nezakonito delovanje pri nadzoru premoženjskega stanja. Janša se je spet pritožil na vrhovno sodišče.

STA


Najbolj brano