Upravičenci do subvencije v neprofitnih in tržnih stanovanjih izenačeni

Vlada je danes potrdila predlog novele stanovanjskega zakona, ki sledi odločbi ustavnega sodišča glede subvencije najemnin in izenačuje upravičence do subvencije v neprofitnih in tržnih stanovanjih. Javnim stanovanjskim skladom tudi omogoča dodatne zadolžitve za gradnjo javnih najemnih stanovanj.

S  spremembami stanovanjskega zakona bodo občine lahko 
preverjale vse  najemnike neprofitnih stanovanj. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
S spremembami stanovanjskega zakona bodo občine lahko preverjale vse najemnike neprofitnih stanovanj. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > “S tem bi omogočili več upravičencem dostojno bivališče,” je vlada zapisala na twitterju.

Ustavno sodišče je lani ugotovilo, da je zakonodajalec prek zakona o uravnoteženju javnih financ s spremembo zakona o uveljavljanju pravic iz javnega denarja različno uredil način ugotavljanja višine subvencije za najemnike v neprofitnih stanovanjih in najemnike v tržnih ali hišniških stanovanjih, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev neprofitnega stanovanja. Predlagana zakonska novela tako prinaša izenačitev upravičencev do subvencije v neprofitnih in tržnih stanovanjih.

S predlaganimi spremembami se izenačuje tudi vse najemnike v neprofitnih stanovanjih, ne glede na to, kdaj je bilo sklenjeno najemno razmerje, razen bivših imetnikov stanovanjske pravice, ki niso odkupili stanovanja, in bivših imetnikov stanovanjske pravice, ki so ostali v neprofitnem najemu v denacionaliziranih stanovanjih.

S predlaganimi spremembami bo tako preverjanje upravičenosti do neprofitne najemnine možno tudi za tiste najemnike, ki so najemno razmerje sklenili pred začetkom veljave stanovanjskega zakona leta 2003.

Zaradi te različne obravnave so bili namreč nekateri upravičeni do neprofitne najemnine, kljub temu da so se jim razmere bistveno izboljšale in do nje niso več upravičeni. Izenačitev bi pomenila le možnost preverjanja in spremembe neprofitne najemnine v tržno, ne pa tudi prenehanja najemnega razmerja. O tej problematiki se je prav ta teden izreklo ustavno sodišče in razveljavilo del zakona, ki neprofitne najemnike različno obravnava.

STA


Najbolj brano