Uprava Perutnine Ptuj nadzornikom ponudila odstop

Uprava Perutnine Ptuj na čelu z dolgoletnim predsednikom Romanom Glaserjem je danes nadzornemu svetu ponudila odstop. Po nedavni policijski preiskavi so se tako odločili v dobro družbe in ne zato, ker bi priznavali kakršnekoli nepravilnosti, je pojasnil Glaser. Nadzorniki se o odstopu še niso izjasnili.

Uprava Perutnine Ptuj na čelu z dolgoletnim predsednikom 
Romanom Glaserjem je danes nadzornemu svetu ponudila 
odstop. Foto: Tamino Petelinsek
Uprava Perutnine Ptuj na čelu z dolgoletnim predsednikom Romanom Glaserjem je danes nadzornemu svetu ponudila odstop. Foto: Tamino Petelinsek

PTUJ, LJUBLJANA > Roman Glaser je na novinarski konferenci povedal, da se nadzorni svet, v katerem Sij trenutno še niti nima svojih predstavnikov, danes o ponudbi vseh štirih članov uprave še ni odločal, saj gre za zapletene pravne zadeve zaradi procesa prevzemanja Perutnine in Holdinga PMP.

Uprava bo še opravljala tekoče naloge

V naslednjih dneh bo namreč po njegovem mnenju potrebnega mnogo pravniškega znanja, da bodo na koncu našli takšno rešitev, ki ne Perutnini ne Siju ne bi povzročila kakšne škode. Dolgoletni prvi mož ptujske skupine je potrdil, da je del teh pogovorov tudi odpravnina, ki pripada upravi, saj se ji mandat izteče šele naslednje leto. Zagotovil je, da bo uprava svoje tekoče naloge opravljala še naprej do končanja vseh postopkov.

“Glede na zadnje dogajanje, ki je v podjetju povzročilo določen nemir, smo zaposlenim in lastnikom predstavili okoliščine, od dokapitalizacije do prodaje holdinga ter vodenja vseh ostalih poslovnih dogodkov v letošnjem in preteklih letih. Za vsem tem uprava tudi stoji, saj smo prepričani, da smo delali legalno in v dobrobit družbe,” je dejal Glaser.

V zadnjih dneh so se množila negativna sporočila v zvezi s podjetjem, prav tako so iz Sija sporočili, da bi bilo smiselno, da se uprava na to odzove, zato so glede na poslovne prakse v velikih koncernih, predvsem pa za zaščito Perutnine in potencialno večinskega lastnika, danes nadzornikom ponudili odstop, je povzel Glaser.

Ne odstopajo zaradi občutka krivde

Glaser je posebej poudaril, da želijo s tem korakom predvsem razčistiti dejstva in umiriti zadeve v dobro Perutnine Ptuj in Sija, nikakor pa tega ne počnejo zato, ker bi imeli občutek krivde, ali ker bi počeli karkoli narobe.

V Siju so ponujeni odstop uprave Perutnine Ptuj označili kot primeren in pričakovan korak v danih razmerah. Končna odločitev pa je zdaj v rokah nadzornega sveta Perutnine, je povedal izvršni direktor za korporativno komuniciranje v Siju Denis Mancevič.

100 evrov za delnico holdinga

Prvi mož ptujske uprave je danes še enkrat predstavil zgodovino dokapitalizacijske zgodbe in ponovno zatrdil, da v zvezi z opcijsko pogodbo, ki so jo člani uprave s Sijem sklenili ob prodaji svojega deleža v Holdingu PMP, preko katerega je Sij prišel do večinskega deleža v Perutnini, ni nič nezakonitega. Zagotovil je, da bodo enakopravno poplačani vsi delničarji holdinga, enako velja za vse delničarje Perutnine, a da gre za dve ločeni zgodbi.

“Vrednost 100 evrov za delnico holdinga je ponujena vsem 30 delničarjem holdinga. S strani sodišča imenovani revizor je ugotavljal primernost cene v prevzemni ponudbi in in v sklepu zapisal, da je po njegovem mnenju ponujena cena primerna,” je dodal.

Sij je 43.197 delnic oziroma 56,19 odstotka vseh delnic Holdinga PMP pridobil z izvršitvijo nakupne opcije. Pogodbo o nakupni opciji je Sij z vodilnimi v Perutnini Ptuj podpisal 7. julija, veljati pa je začela 3. novembra. Delnice so bile plačane 6. novembra, na Sij pa prenesene 11. novembra.

Sij je z nakupom teh delnic posredno pridobil 603.184 delnic Perutnine Ptuj oziroma 5,52 odstotka vseh delnic družbe. S tem je skupaj s 45,82-odstotnim lastniškim deležem, ki ga je pridobil z dokapitalizacijo, prišel do 51,34 odstotka delnic Perutnine.

Opcijska pogodba je sprožila veliko prahu med malimi delničarji, ker da naj bi si uprava Perutnine Ptuj s tem pridobila višjo ceno za delnico Perutnine od dokapitalizacijske. Zaradi dogajanja je stekla tudi kriminalistična preiskava.

Kazalci desetmesečnega poslovanja skupine kažejo navzgor

Glaser je danes predstavil tudi desetmesečno poslovanje skupine, ki kaže kazalce obrnjene navzgor. Perutnina je na ravni delniške družbe v tem času pridelala okoli 124 milijonov evrov prihodkov oziroma okoli šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani ter ustvarila okoli 7,5 milijona evrov dobička iz poslovanja ter 4,6 milijona evrov čistega dobička. Na ravni skupine so ustvarili 208 milijonov evrov prihodkov, s čimer v celoti izpolnjujejo poslovni načrt, prav tako so ustvarili 5,4 milijona evrov čistega dobička.

STA


Najbolj brano