Upokojenka zaradi manjšega dolga ostala na cesti

Časopis Večer je danes objavil primer mariborske upokojenke, ki je zaradi manjšega dolga ostala brez doma. Pred leti je namreč najela kredit v višini 1679 evrov, zanj pa je zastavila svoj dom. Zneska več ni mogla odplačevati, z obrestmi in sodnimi stroški je znesek zrasel na približno 5000 evrov. Banka je primer predala Zavarovalnici Maribor, kjer je bil kredit zavarovan. Zavarovalnica je nato upokojenki pošiljala opomine, dopise, izvršbe ... a zadeva se ni rešila.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

MARIBOR > Upokojenki je skušal pomagati humanitarec Boris Krabonja, a je pomoč prišla dan prepozno. Njeno stanovanje so že prodali na dražbi, po neuradnih podatkih močno pod ceno.

“Vse, kar imam je 313 evrov na mesec”

Krabonja je njeno zgodbo prejšnji teden objavil na svojem facebook profilu. “Delala sem skoraj 30 let, potem sem izgubila službo in tako živela le od socialne podpore in skromne plače moža, ki se je invalidsko upokojil. Leta 2003 je umrl. Pričela sem dobivati 70 odstotkov njegove pokojnine, kar je v tem trenutku 313 evrov na mesec. To je vse, kar imam,” je besede upokojenke povzel Krabonja in sprožil zbiranje denarnih prispevkov. Ti naj bi preprečili prodajo stanovanja, za katerega je bila že razpisana dražba na mariborskem okrajnem sodišču. Zbiralno akcijo je Krabonja, sicer znani profesor s Srednje ekonomske šole Maribor in zdaj že nekdanji vodja Humanitarnega združenja Žvižgač, sprožil prejšnji teden, 22. marca, dvanajst ur pred samo dražbo.

“Na veliki petek je tako nekdo postal brezdomec”

“Dne 23. marca mi je zelo prijazna uslužbenka zavarovalnice povedala, da bodo dražbo ustavili, ker mi zaupajo, da bo denar prišel. Obljubljeno je bilo tudi, da bo zavarovalnica odpisala obresti in sodne stroške. V petek, 25. marca, so gospo ob 9. uri povabili na sestanek na zavarovalnico, povedala mi je, da je zadeva urejena. Nekaj ur kasneje so povabili še mene in povedali, da je stanovanje prodano. Na veliki petek je tako nekdo postal brezdomec,” je za Večer dejal Krabonja. Stanovanje, ki je po njegovih podatkih ocenjeno na 55.000 evrov, naj bi bilo prodano za precej manj. Za koliko natančno, v časniku Večer niso uspeli izvedeti, je pa Krabonja omenjal 28 tisočakov, a ni vedel, ali je to celotna kupnina ali znesek, ki ga bo po poplačilu dolga do Zavarovalnice Maribor dobila zdaj že nekdanja lastnica stanovanja. Krabonja se je včeraj za pomoč obrnil tudi na ministrstvo za socialne zadeve, finančno ministrstvo in pravosodno ministrstvo, a pravih odgovorov, pravi, ni dobil, bo pa “do konca” vztrajal, da sistem za upokojenko poskrbi, še dodaja Večer.

Kaj pa zdaj?

Zavarovalnica Maribor je za časnik pojasnila, da dražbe ni bilo mogoče več ustaviti. Razpisana je bila namreč prejšnjo sredo ob 9. uri zjutraj, komunikacija s Krabonjo pa je bila vzpostavljena šele v popoldanskih urah, ko je bila dražba že zaključena.

Odzvali so se tudi na ministrstvu za socialne zadeve. “Razumemo hudo stisko gospe, vendar ministrstvo v konkretnem primeru prodaje stanovanja ne more ukrepati,” so sporočili in predlagali, naj se upokojenka obrne na Center za socialno delo (CSD) Maribor. Ti pa so odgovorili, da ni v njihovi pristojnosti, da bi upokojenki priskrbeli stanovanje. Lahko pa s pomočjo Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor in mariborsko občino skušajo najti rešitev, denimo priskrbijo začasno bivalno enoto, ena od možnosti je tudi nastanitev v varni hiši.

Spletno uredništvo


Najbolj brano