Upokojenci bodo pokojnine prejeli že danes

Decembrske pokojnine in druge dajatve bodo izplačane že danes in ne šele v sredo, ko bo zadnji dan v mesecu. Pokojninski zavod bo prejemke danes v Sloveniji nakazal več kot 652.600 ljudem, za izplačilo pa bo namenil nekaj manj kot 360 milijonov evrov.

 Foto: Adriana Buzleta
Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) se vsako leto odloča za izplačilo decembrskih pokojnin nekoliko prej, ne pa šele zadnji delovni dan, kot velja v preostalih mesecih v letu. Na zadnji decembrski dan je namreč poslovni čas bank skrajšan.

Kot so za STA pojasnili na Zpizu, bodo danes prejemke izplačali 652.601 upravičencu v Sloveniji, izplačana sredstva pa bodo skupaj znašala 359,7 milijona evrov.

Za usklajevanje pokojnin v letošnjem letu niso bili izpolnjeni pogoji. Zadnja uskladitev je bila februarja lani, ko je znašala 0,1 odstotka.

Tudi v letu 2015 redne uskladitve zaradi zakona o izvrševanju proračuna za leti 2014 in 2015 ne more biti. Lahko pa pride do izredne uskladitve, saj je pogoj pozitivne gospodarske rasti bruto domačega proizvoda izpolnjen, so v Zpizu povedali na seji sveta sredi decembra.

STA


Najbolj brano