Upokojencem bodo v petek izplačali 0,7 odstotka višjo pokojnino

Upokojenci bodo v petek, ki bo zadnji delovni dan v mesecu, dobili januarske pokojnine. V skladu s proračunskimi dokumenti bodo te zaradi izredne uskladitve z veljavnostjo od začetka januarja za 0,7 odstotka višje.

Upokojencem bodo v petek izplačali 0,7 odstotka višjo 
pokojnino. Foto: STA
Upokojencem bodo v petek izplačali 0,7 odstotka višjo pokojnino. Foto: STA

LJUBLJANA > Finančna teža uskladitve na letni ravni znaša 33 milijonov evrov, so navedli na pokojninskem zavodu.

V letu 2017 bo uskladitev pokojnin že redna, in sicer v višini 1,4 odstotka.

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je februarja lani podprl predlog za izredno uskladitev pokojnin, ki bi bila izvedena že v letu 2015. Vendar jim je vlada pojasnila, da zaradi finančnega položaja države to v letu 2015 ne bo mogoče. Oktobra pa jim je sporočila, da bo izredna uskladitev januarja 2016.

Nekateri predstavniki upokojencev v svetu zavoda so bili ogorčeni, ker vlada ni sledila sistemskemu zakonu in koalicijski zavezi glede usklajevanja pokojnin. Po opozorilu sindikata upokojencev pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije je vlada gluha in slepa za vsa opozorila, po katerih tovrstna politika varčevanja služi le kapitalu, ne pa ljudem.

Tokratna uskladitev se ne nanaša na prejemke, ki se usklajujejo na podlagi zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom. Prav tako se tokrat ne bodo uskladila nadomestila in dodatki za tujo nego in pomoč po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb ter rente po zakonu o žrtvah vojnega nasilja.

Invalidnine za telesno okvaro ostajajo od 1. januarja v takšni višini kot lani. Gibljejo se v razponu od 29 do nekaj manj kot 100 evrov. Prav tako ostajajo v nespremenjeni višini zneski dodatka za pomoč in postrežbo, ki znašajo od 146 do 419 evrov.

Pokojnine so se nazadnje uskladile februarja 2013, in sicer za 0,1 odstotka. Odtlej so njihovo rast ustavljali različni varčevalni ukrepi.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske pokojnine, je približno 613.500. Samo starostnih upokojencev je približno 435.300.

STA


Najbolj brano