Univerza s prostori in proračunom, a brez študentov

Ob ustanovitvi pred sedmimi leti so jo napovedovali kot zgodbo o uspehu, a danes še vedno nima študentov in ne izvaja študijskih programov. To je zgodba o Evro-sredozemski univerzi Emuni. Ministrstvo za izobraževanje ji želi prepoloviti financiranje, vodstvo Emuni pa državo roti, da denar potrebuje prav zdaj, ko končno vpisuje prve študente.

Emuni ima vodstvo, proračun in želje po nadaljevanju financiranja. Zatakne se pri “nepomembnih” temah, kot so na primer študentje. Teh pa ni.  Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Emuni ima vodstvo, proračun in želje po nadaljevanju financiranja. Zatakne se pri “nepomembnih” temah, kot so na primer študentje. Teh pa ni.  Foto: Tomaz Primozic/Fpa

LJUBLJANA > Ob iskanju možnosti, kje v slovenskem izobraževalnem sistemu bi država v letu 2015 lahko še kaj varčevala, je pristojnemu ministrstvu padla v oči tudi Evro-sredozemska univerza (Emuni). Ministrici za izobraževanje, znanost in šport Stanki Setnikar Cankar se zdi varčevanje utemeljeno, saj Emuni od ustanovitve do danes še ni vpisala študentov in začela izvajati študijskih programov. Predvidena sredstva iz državnega proračuna bi ji zato prepolovili, s približno 400.000 na približno 200.000 evrov.

Varčevali bi, a obupali še niso

Ministrstvo, pristojno za izobraževanje in znanost, je v Emuni doslej vložilo štiri milijone evrov, največ leta 2008, več kot 900.000 evrov, zadnja leta pa Emuni iz slovenskega proračuna prejema približno po 400.000 evrov letno.

Na ministrstvu sicer o Emuni ne govorijo kot o projektu, nad katerim so obupali. “Na ministrstvu menimo, da bo Emuni univerza z novim vodstvom zaživela in v polnosti začela izpolnjevati poslanstvo, zaradi katerega je bila ustanovljena,” napovedujejo.

A obet, da ima vlada v letu 2015 pri Emuni namen privarčevati 200.000 evrov, vodstvu te univerze povzroča številne skrbi. Po mnogih nepravilnostih in tožbah, do katerih je prihajalo v minulih letih in zaradi katerih Emuni ni zaživela, prav zdaj vpisujejo prve študente, pojasnjuje Abdelhamid El-Zoheiry, ki je postal predsednik univerze šele lani februarja.

Vpisanih prvih šest študentov

Šele maja lani jim je v sodelovanju z univerzami na Primorskem, na Reki in v italijanskem Urbinu uspelo akreditirati in študentom ponuditi prvi študijski program na drugi bolonjski stopnji. Gre za program Poslovno komuniciranje v medkulturnem okolju. Izvajati ga bodo začeli v drugem semestru študijskega leta 2014/15, nanj pa se je vpisalo šest študentov. V postopku akreditacije je še magistrski program Evro-sredozemske študije, ki ga nameravajo začeti izvajati jeseni. “Sedaj se je Emuni znašel v začaranem krogu. Ministrstvo pravi, da potrebujemo študente, če želimo sredstva. Študenti pa potrebujejo sredstva, da jih lahko vpišemo,” pravi Abdelhamid El-Zoheiry.

Predsednik univerze pravi, da je v rednih stikih z ministrstvom in da ministrstvo obvešča tudi o napredku pri snovanju magistrskih programov. Ministrici Setnikar Cankarjevi je tudi že pisal, da predlagani proračun v višini 200.000 evrov za leto 2015 ne bo zadostoval. “V sklopu te korespondence sem ministrico obvestil, da bi bil absolutni minimalni znesek, potreben za preživetje Emuni, 312.000 evrov, to pa še vedno ne bi bilo dovolj za izvajanje dveh magistrskih študijskih programov,” pojasnjuje predsednik Emuni.

Upravni odbor Emuni je sicer za letos potrdil proračun v višini 427.000 evrov. Emuni se sicer financira iz slovenskega proračuna, evropskih projektov, nekaj malega štipendij in tudi donacij iz partnerskih organizacij, zato struktura proračuna ni vsako leto enaka, pojasnjuje.

Predsednik Emuni Abdelhamid El-Zoheiry zatrjuje, da so po letu dni, odkar je prevzel vodenje Emuni, stare zdrahe večinoma le še grenak spomin. Tožbe enega od nekdanjih zaposlenih zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani enega od El-Zoheiryjevih predhodnikov so bile razrešene z mediacijo, v procesu mediacije so tudi grožnje ministrstva za šolstvo, da bo iztožilo najemnino za prostore. V minulem letu naj bi poplačali tudi vse strokovnjake, katerih izdelke je potrdila Evropska komisija. Emuni je dolgoval plačilo 43 strokovnjakom iz okoli 20 evro-sredozemskih držav.

Še vedno brez uglednih prostorov

Emuni se svojim študentom še vedno ne more pohvaliti z uglednimi prostori, v katerih deluje. Poleg poročil o notranjih zdrahah in tožbah je v preteklih letih javnost o Emuni vedela le še to, da ima sedež v portoroškem dijaškem domu in da išče primernejše prostore za svoje delovanje. V igri je bila selitev v piransko palačo Trevisini, dolgo časa so bila aktualna ugibanja o selitvi v grad Vipolže v Goriških brdih. Pojavila se je tudi zamisel, da bi se Emuni preselila v samostan v Mekinjah pri Kamniku.

Kljub vsem tem možnostim pa Emuni po sedmih letih še vedno ostaja na svojem starem naslovu. “Trenutno nimamo nobenih konkretnih ponudb glede novih prostorov za Emuni. Imamo le nekaj predlogov. Predavanja v okviru programa Poslovno komuniciranje v medkulturnem okolju bodo potekala na Emuni in delno na daljavo. Sklenjen imamo tudi dogovor o uporabi prostorov s Fakulteto za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani,” pravi El-Zoheiry.

JANA KREBELJ


Najbolj brano