Unicef opozarja na zlorabe otrok v migrantskih taborih na severu Francije

V migrantskih taborih na severu Francije so otroci vsak dan žrtve spolnega izkoriščanja, nasilja in prisilnega dela, je danes opozoril Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef). Na severu Francije v številnih taborih živi na tisoče migrantov, ki se poskušajo prebiti v Veliko Britanijo, med njimi pa je tudi mnogo otrok.

V migrantskih taborih  so otroci žrtve spolnega izkoriščanja, 
nasilja in prisilnega dela.
V migrantskih taborih so otroci žrtve spolnega izkoriščanja, nasilja in prisilnega dela. 

CALAIS, DUNKERQUE > Regionalni veji Unicefa v Franciji in Veliki Britaniji sta izvedli raziskavo, v katero je bilo vključenih 60 otrok med 11. in 17. letom starosti iz Afganistana, Egipta, Eritreje, Etiopije, Irana, Iraka, Kuvajta, Sirije in Vietnama, ki so med januarjem in aprilom 2016 živeli v sedmih taborih vzdolž francoske obale Rokavskega preliva.

V večini kampov preprodajalci zahtevajo “vstopnino” za vstop in bivanje mladoletnikov. Otroci brez spremstva, ki ne morejo plačati te cene, so prisiljeni v delo za odrasle, kot je prodaja hrane na neformalni nočni tržnici, ki deluje v migrantskem taboru v Calaisu, je Unicef zapisal v poročilu.

“Izpovedi otrok rišejo sliko zlorab in tragedij, s primeri suženjstva zaradi poplačila dolga in prisilnih kriminalnih aktivnosti, kot je pomoč preprodajalcem na terminalih, od koder plovejo trajekti. Spolno nasilje je nenehna grožnja, s katero se spopadajo otroci, vključno s spolnim izkoriščanjem in posilstvi dečkov ter posilstvi in prisilno prostitucijo deklet,” opozarja Unicef.

Veliko teh otrok je na begu pred konflikti, zdaj pa so ujeti v taborih, nekateri zelo blizu svojih družin, ki živijo v Veliki Britaniji.

Preprodajalci za prečkanje Rokavskega preliva zahtevajo med 4000 in 5500 funti na osebo. “Zaradi poostrenih varnostnih ukrepov razmere otroke silijo v roke preprodajalcev ali v iskanje še bolj tveganih poti do prečkanja morja brez plačila,” piše Unicef.

Poročilo ocenjuje, da je marca letos 500 otrok brez spremstva živelo v skupaj sedmih taborih, vključno s Calaisom in Dunkerqeum, v času od junija lani do danes pa okoli 2000 otrok brez spremstva.

Unicef poziva britansko vlado, da stori več glede združevanja otrok brez spremstva v Evropi z njihovimi družinami v Veliki Britaniji ter jim prihrani grozljive izkušnje v kampih v Franciji.

STA


Najbolj brano