Umrl novinar in publicist Viktor Blažič

V 87. letu starosti je umrl novinar in publicist Viktor Blažič. Novembra lani ga je predsednik republike zaradi njegovega novinarskega dela odlikoval z redom za zasluge.

Viktor Blažič Foto: Slovenskapomlad.Si
Viktor Blažič Foto: Slovenskapomlad.Si

LJUBLJANA > Viktor Blažič se je pri šestnajstih letih pridružil partizanom, po vojni pa je postal novinar. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bil član uredniškega odbora Perspektiv. Leta 1968 je v Delu na noge postavil založniški oddelek, a so ga ukinili zaradi ponatisa spominov vohuna Vladimirja Vauhnika, Blažiča pa premestili na redaktorsko mesto v centralni redakciji, poročajo mediji.

Leta 1976 je bil aretiran in zaradi “verbalnega delikta” po zloglasnem 133. členu obsojen na dve leti zapora. V času slovenske demokratizacije je bil član odbora za varstvo človekovih pravic, nato med ustanovitelji slovenskega krščanskega socialnega gibanja, iz katerega je nastala stranka krščanskih demokratov (SKD) in v okviru katere se je zavzemal tudi za plebiscit za samostojno Slovenijo. Ves čas je bil ploden publicist.

Novembra lani ga je predsednik republike Borut Pahor odlikoval z redom za zasluge za novinarski in publicistični prispevek pri vzpostavljanju svobodnih in demokratičnih temeljev slovenske družbe in njenega medijskega prostora.

STA


Najbolj brano