Umrl jezikoslovec Jože Toporišič

V 89. letu starosti je umrl priznani jezikoslovec in akademik Jože Toporišič, je potrdil Aleksander Bjelčevič z oddelka za slovenistiko na ljubljanski Filozofski fakulteti.

Jože Toporišič Foto: Maja Pertič
Jože Toporišič Foto: Maja Pertič

LJUBLJANA > Jože Toporišič, ki je na omenjeni fakulteti leta 1963 doktoriral, je jezikoslovno utrdil slovensko fonologijo.

Urejal je oblikoslovje in besedotvorje, skladnjo, stilistiko, pravopis in pravorečje, se ukvarjal z dialektologijo, raziskoval zgodovino knjižnega jezika ter se precej ukvarjal s kritiko. Pisal je tudi učbenike, navaja spletna stran Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), na kateri je leta 1991 postal izredni in leta 1997 redni član razreda za filološke in literarne vede.

Toporišič je bil po Ahačičevem mnenju zelo odločna osebnost, zato so ga nekateri občudovali, spet drugi se z njim niso strinjali, "a gledano z zgodovinske perspektive, smo izgubili enega največjih slovničarjev v zgodovini slovenščine", je poudaril.

Bil je član jezikoslovnih združenj v tujini in več komisij mednarodnega slavističnega komiteja: za jezikoslovno izrazje, fonetiko, knjižne jezike, slovnično strukturo. V 70. letih je bil tudi predsednik Zveze slavističnih društev Jugoslavije, med drugim pa je vodil tudi odbor za pospeševanje slovenščine na neslovenskih univerzah.

Takratni predsednik Milan Kučan ga je leta 1996 odlikoval s srebrnim častnim znakom svobode RS za “izjemne zasluge v slovenistiki, za utrjevanje njenega mednarodnega ugleda in za plodno vključevanje stroke v slovensko kulturno in osamosvojitveno življenje”, še piše na spletni strani SAZU.

Pogreb bo po Bjelčevičevih navedbah v torek, 16. decembra, opoldne na Plečnikovih Žalah.

Akademik Kajetan Gantar in jezikoslovec Kozma Ahačič sta ob novici o smrti jezikoslovca Jožeta Toporišiča izpostavila njegov pomen za slovenski jezik. Po Gantarjevih besedah je bil Toporišič eden največjih jezikoslovcev, kar zadeva deskriptivno sinhrono gramatiko slovenskega jezika, po Ahačičevem mnenju pa smo izgubili enega največjih slovničarjev.

Kot je povedal Gantar, je Toporišič postavil pravopis in slovnico na nove temelje. "Ponekod je to vzbujalo odpore, vendar so večino njegovih inovacij vzeli na znanje," je dejal Gantar, ki je prepričan, da je Toporišič postavil pomemben mejnik v pogledih na razvoj slovenskega knjižnega jezika. "Čeprav sva se včasih v mnenjih razhajala in polemizirala, sem vedno spoštoval njegovo izredno eruducijo, široko poznavanje jezikov in sposobnost suverenega odzivanja na jezikovne težave," je še dejal akademik.

Po Ahačičevih besedah je bilo Toporišičevo delo, zlasti njegova slovenska slovnica, prelomnega pomena že v času njenega nastanka, leta 1976, saj je slovenščino uvrstila v vrsto jezikov s sodobnimi strukturalističnimi slovnicami, obenem pa je svoj vpliv ohranila vse do danes.

V primerjavi s predhodnimi slovnicami je njegova slovnica znatno razširila in izpopolnila opis slovenščine in tako v slovenskem kontekstu predstavljala dokončen prelom s tradicionalnim jezikoslovjem na Slovenskem. Delo je prineslo tudi precej novega slovenskega jezikoslovnega izrazja, je dejal Ahačič.

STA


Najbolj brano