Umar za letos napoveduje 2,4-odstotno rast BDP

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) za letos napoveduje 2,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je decembra lani napovedal rast v višini dveh odstotkov. Prihodnje leto naj bi rast znašala dva odstotka, kar je bolje od decembrske napovedi o 1,7-odstotni rasti, leta 2017 pa 2,1 odstotka.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) za 
letos napoveduje 2,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je decembra lani napovedal rast v višini 
dveh odstotkov.
Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) za letos napoveduje 2,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je decembra lani napovedal rast v višini dveh odstotkov. 

LJUBLJANA > Tudi letos bo k rasti največ prispeval izvoz. Letos naj bi se okrepil za 5,6 odstotka, prihodnje leto pa za 6,2 odstotka. Uvoz naj bi medtem letos beležil 5,2-odstotno rast, leta 2016 pa 4,7-odstotno. Lani se je izvoz okrepil za 6,3 odstotka, uvoz pa je narasel za 4,1 odstotka.

Zasebna potrošnja naj bi letos in prihodnje leto rasla hitreje, okrepila naj bi se za 1,1 in 1,6 odstotka, državna potrošnja pa naj bi se še vedno krčila (v obeh letih za 0,4 odstotka). Lani je zasebna potrošnja narasla za 0,3 odstotka, državna potrošnja pa je upadla za 0,5 odstotka.

Stopnja registrirane brezposelnosti naj bi se z lanskih 13,1 odstotka letos znižala na 12,5 odstotka, leta 2016 pa na 12 odstotkov.

Lani je Slovenija zabeležila 2,6-odstotno gospodarsko rast.

STA


Najbolj brano