Umar: Postopna krepitev domače potrošnje, pozitivni obeti glede izvoza

Kratkoročni kazalniki gospodarske aktivnosti v Sloveniji kažejo na postopno krepitev domače potrošnje, ohranjajo pa se tudi pozitivni obeti glede izvoza. Pozitivni ostajajo trendi na trgu dela, v bančnem sistemu pa se kakovost bančnih terjatev postopno izboljšuje, v publikaciji Ekonomsko ogledalo ugotavlja Umar.

Kratkoročni kazalniki gospodarske aktivnosti v Sloveniji 
kažejo na postopno krepitev domače potrošnje, ohranjajo  se  
pozitivni obeti glede izvoza, ugotavlja Umar. Foto: STA
Kratkoročni kazalniki gospodarske aktivnosti v Sloveniji kažejo na postopno krepitev domače potrošnje, ohranjajo se pozitivni obeti glede izvoza, ugotavlja Umar. Foto: STA

LJUBLJANA > Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) ob tem ugotavlja, da se je stroškovna konkurenčnost slovenskega gospodarstva še izboljšala, posledično se je povečal tudi tržni delež Slovenije na svetovnem trgu.

Rast zasebne in znižanje državne potrošnje

Obseg proizvodnje v predelovalnih dejavnostih se je februarja zvišal in dosegel najvišjo raven po koncu leta 2008. Po zmanjšanju konec lanskega leta so se zvišale tudi vrednosti opravljenih gradbenih del in prihodka v trgovini na drobno. Povečal se je prihodek v storitvenih dejavnostih.

Kratkoročni kazalniki zasebne in državne potrošnje kažejo na rast zasebne in znižanje državne potrošnje. “Po rasti v lanskem letu je realni obseg izvoza blaga v prvih dveh mesecih ostal na doseženi ravni, pozitivni pa ostajajo tudi obeti za prihodnje mesece,” poudarjajo na Umarju.

Narašča število delovno aktivnih, povprečna bruto plača nekoliko nižja

Na trgu dela se nadaljuje izboljševanje razmer - še naprej narašča število delovno aktivnih, število registriranih brezposelnih pa se zmanjšuje. Povprečna bruto plača na zaposlenega se je po upočasnitvi rasti v zadnjih mesecih februarja nekoliko znižala, k čemur je največ prispeval padec plač v javnem sektorju, predvsem v javnih družbah.

Podjetja in nedenarne finančne institucije krčenje kreditiranja pri domačih bankah še naprej v veliki meri nadomeščajo z najemanjem posojil v tujini. Obseg kreditov pri domačih bankah je bil v prvem četrtletju v primerjavi s koncem 2014 nižji za več kot 35 milijonov evrov, povečali pa so se neto tokovi tujih posojil. Zmanjševanje obveznosti bank do tujine se nadaljuje, vendar manj izrazito kot v preteklih letih.

Več kreditov gospodinjstev

Ob neugodni ročnostni strukturi se nadaljuje rast vlog gospodinjstev, povečalo pa se je tudi njihovo kreditiranje. Kakovost bančnih terjatev se še naprej postopoma izboljšuje, oblikovanje dodatnih rezervacij in oslabitev pa se upočasnjuje. Nedonosne terjatve so februarja predstavljale 11,8 odstotka oziroma 4,4 milijarde evrov celotne izpostavljenosti bančnega sistema.

Primanjkljaj javnih financ je bil v prvih dveh mesecih pri 430 milijonih evrov medletno nižji. Prihodki so bili nižji za 1,8 odstotka, predvsem zaradi nižjih nedavčnih prihodkov, davčni so bili višji za 1,4 odstotka.

Boljša stroškovna konkurenčnost

Stroškovna konkurenčnost se je lani izboljšala pod vplivom padca tečaja evra in znižanja stroškov dela. Po visoki rasti v začetnih letih krize se zaradi takšnih gibanj povprečna rast realnih stroškov dela na enoto proizvoda približuje njihovi povprečni rasti v EU. V menjalnem sektorju, zlasti v predelovalnih dejavnostih, pa je že nižja, kar kaže na izboljšanje njihove stroškovne konkurenčnosti v primerjavi s povprečjem EU.

“V takšnih razmerah se je lani rast tržnega deleža Slovenije na svetovnem trgu blaga še okrepila in je bila posledica rasti na naših pomembnejših trgih, še posebej EU,” pojasnjujejo na Umarju.

Boljša plačilna sposobnost, visoke dolgoročne neplačane obveznosti

Plačilna sposobnost pravnih oseb in samostojnih podjetnikov po številu neplačnikov in višini neplačanih zneskov se je v prvih treh mesecih letos medletno izboljšala. Skrajšali so se tudi roki neplačil. Visoke pa ostajajo dolgoročne neplačane obveznosti. Manj je bilo začetih stečajnih postopkov nad pravnimi osebami in postopkov prisilne poravnave nad gospodarskimi družbami, več pa začetih stečajev nad samostojnimi podjetniki in osebnih stečajev.

STA


Najbolj brano