Umar: Poslovni rezultati podjetij lani najboljši po 2008

Poslovni rezultat gospodarskih družb v Sloveniji se je lani precej izboljšal in se povzpel na najvišjo raven po letu 2008. Njegov obseg je znašal 887 milijona evrov, v najnovejši številki publikacije Ekonomsko ogledalo ugotavlja Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

 Poslovni rezultat gospodarskih družb v Sloveniji se je lani 
precej izboljšal in se povzpel na najvišjo raven po letu 
2008. Foto: STA
Poslovni rezultat gospodarskih družb v Sloveniji se je lani precej izboljšal in se povzpel na najvišjo raven po letu 2008. Foto: STA

LJUBLJANA > Obseg poslovnega rezultat podjetij je bil tako v letu 2014 podoben kot v začetku prejšnjega desetletja, a še vedno skoraj štirikrat nižji od izjemno visoke ravni tik pred začetkom krize, torej v letu 2007.

Neto dobiček iz poslovanja, ki je po močnem padcu leta 2009 v naslednjih letih le skromno okreval, se je lani povečal za petino, od predkrizne ravni pa je bil za približno četrtino nižji. Zmanjšala se je tudi izguba iz financiranja, ki pa je ostala visoka.

Povečanje dobička je izhajalo iz menjalnega sektorja, v nemenjalnem pa se je poslovanje še poslabšalo. V letu 2014 se je nadaljevalo tudi razdolževanje družb, znižal se je predvsem obseg kratkoročnih finančnih obveznosti do bank.

Umar poudarja, da se ob nadaljevanju okrevanja gospodarske aktivnosti v Sloveniji ohranjajo ugodni trendi na trgu dela, kjer se je v prvem četrtletju število delovno aktivnih povečalo v večini dejavnosti zasebnega sektorja.

V bančnem sistemu se nadaljuje postopno izboljševanje kakovosti bančnih terjatev, oblikovanje dodatnih rezervacij in oslabitev pa se umirja. Nedonosne terjatve so konec prvega četrtletja predstavljale 11,4 odstotka oziroma 4,2 milijarde evrov celotne izpostavljenosti bančnega sistema.

Obseg kreditov domačim nebančnim sektorjem pri domačih bankah je bil v prvih štirih mesecih medletno nižji za skoraj 240 milijonov evrov. Pretežen del znižanja je posledica razdolževanja podjetij in nefinančnih institucij, v manjši meri pa se je znižal obseg kreditov državi. Obseg kreditov gospodinjstvom se je povečal.

Kot še navaja Umar, je bil javnofinančni primanjkljaj v višini 654 milijonov evrov v prvem četrtletju podoben kot v enakem obdobju lani.

STA


Najbolj brano