Ukrepati je treba že ob prvih znakih medvrstniškega nasilja

Sodelujoči na današnji okrogli mizi o medvrstniškem nasilju, ki sta jo pripravila Zveza družin in Forum proti telesnemu kaznovanju otrok pri zvezi prijateljev mladine, so se strinjali, da je treba ukrepati ob prvih znakih nasilja.

“Ko pride do nasilja med vrstniki, odrasli okoli njih delujejo, kakor da nimajo moči,” je dejala nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ki zdaj vodi Forum proti telesnemu kaznovanju otrok pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Foto: STA
“Ko pride do nasilja med vrstniki, odrasli okoli njih delujejo, kakor da nimajo moči,” je dejala nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ki zdaj vodi Forum proti telesnemu kaznovanju otrok pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Foto: STA

LJUBLJANA > Dobrodošla bi bila mobilna enota strokovnjakov, ki bi posredovala v primerih, ko bi šole postale nemočne, so menili.

“Ko pride do nasilja med vrstniki, odrasli okoli njih delujejo, kakor da nimajo moči,” je dejala nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ki zdaj vodi Forum proti telesnemu kaznovanju otrok pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Toda prav odrasli so tisti, ki morajo otrokom povedati, kdaj njihovo ravnanje ni sprejemljivo, je bilo eno od glavnih sporočil okrogle mize.

Dobrodošla bi bila dejavna enota strokovnjakov, ki bi bila usposobljena iti na kraj kadar koli, se pogovoriti z vpletenimi in šolskemu vodstvu predlagati rešitve, potem pa spremljati izvajanje teh rešitev, meni Čebašek Travnikova.

Na podoben način je skupina strokovnjakov že uspešno delovala pri Unicefu Slovenija, vendar za njeno nadaljnje delo ni sredstev, je povedala Alja Otavnik iz Unicefa Slovenija.

Preprečevanje nasilnega vedenja je nujno že od najzgodnejše starosti naprej, je poudarila sociologinja Ksenija Domiter Protner s Prve gimnazije Maribor. Pri tem imajo starši in učitelji ključno vlogo, je prepričana. V primerih, kot je bil denimo odmevni primer medvrstniškega nasilja na OŠ Deskle, pa je ključno sodelovanje staršev in šole, je dejala.

“Takrat, ko otrok ne upa več v šolo, je zadeva že prešla vse meje,” je novinarjem pojasnila po okrogli mizi.

Prihodnje srečanje, ki ga bodo priredili čez približno mesec dni, se bo osredotočilo na vprašanje kaznovanja otrok, so še napovedali na okrogli mizi.

STA


Najbolj brano