Ukrajinci v Sloveniji ob Putinovem obisku napovedujejo protest

Ukrajinci, ki živijo v Sloveniji, so nezadovoljni, ker bo ruski predsednik Vladimir Putin 30. julija obiskal Slovenijo, zato ob obisku napovedujejo protest v Ljubljani.

 Ruski predsednik se bo konec meseca  udeležil slovesnosti 
ob 100-letnici Ruske kapelice pod Vršičem, na ljubljanskih 
Žalah pa bo odkril spomenik ruskim vojakom, padlim v 
Sloveniji. Foto: Neva Blazetič
Ruski predsednik se bo konec meseca udeležil slovesnosti ob 100-letnici Ruske kapelice pod Vršičem, na ljubljanskih Žalah pa bo odkril spomenik ruskim vojakom, padlim v Sloveniji. Foto: Neva Blazetič

LJUBLJANA > Obisk Vladimirja Putina naj bi bil pietetne narave, njegov namen pa je v prvi vrsti počastitev spomina na ruske vojne ujetnike, ki jih je pri gradnji ceste čez Vršič leta 1916 zasul snežni plaz. Putin se bo tako udeležil slovesnosti ob 100-letnici Ruske kapelice pod Vršičem, na ljubljanskih Žalah pa bo odkril spomenik ruskim vojakom, padlim v Sloveniji.

Obisk ruskega predsednika je sprožil neodobravanje med Ukrajinci, ki živijo v Sloveniji, v današnji izdaji piše Dnevnik. Andrija Hevka, Ukrajinec, ki že 42 let živi v Ljubljani in je ustanovitelj društva Ljubljana-Kijev, je napovedal, da bodo Ukrajinci v Sloveniji - uradno jih je okoli 400, neuradno 1500 - v času obiska v Ljubljani organizirali proteste.

“Dogodke na Vršiču in Rusko kapelico so izkoristili v napačne namene,” je za časnik dejal Hevka. Prepričan je, da globalno gledano od Putinovega obiska Slovenija ne bo imela nobene koristi, bolj je to medvedja usluga Slovencem, “saj govorimo eno, delamo pa popolnoma nasprotno - podpiramo sankcije, a mu hkrati zgradimo spomenik”. Ocenil je tudi, da je Putin sprejel povabilo, ker se želi promovirati in išče evropske prijatelje.

STA


Najbolj brano