Udarec tobačni industriji

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki bo začel veljati maja, je bil sredi tedna deležen široke podpore poslancev - koalicije, ZL, NSi in nepovezanih. O njem se niso izrekli le v SDS. Vlada poudarja, da gre za dokazano učinkovite ukrepe v boju proti kajenju. Pozdravlja ga civilno gibanje, mladinska zveza Brez izgovora Slovenija. Ker bo zakon z vrsto zaostritev vplival na dobiček proizvajalcev tobaka in tobačnih izdelkov, smo za mnenje povprašali enega izmed njih, Tobačno Ljubljana.

Tudi Slovenijo kmalu čaka uvedba enotne embalaže s 
predpisanimi opozorili o škodljivosti kajenja.   Foto: STA
Tudi Slovenijo kmalu čaka uvedba enotne embalaže s predpisanimi opozorili o škodljivosti kajenja.  Foto: STA

LJUBLJANA > Predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov je le doživel obravnavo in podporo v državnem zboru. Zanj je glasovalo 61 poslancev, proti ni bil nihče, SDS se o njem ni izrekla.

Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc omenja podporo javnosti in stroke: “V Sloveniji razumemo, kakšno breme in nevarnost za vzdržnost zdravstvenega sistema pa tudi za gospodarski razvoj predstavlja tobak.”

Predsednik odbora za zdravstvo v DZ in bivši zdravstveni minister Tomaž Gantar zakon ocenjuje za nujen, saj je treba zajeziti kajenje zlasti pri mladih. “Bo pa treba doreči še več vprašanj, morda v posebnem zakonu. Enotna embalaža je predvidena leta 2020 in jo podpiramo. Nujen bo strožji nadzor v bližini šol in nasploh inšpekcijski nadzor.”

Stroka in zdravstvena politika izpostavljata tobak kot najpomembnejši vzrok za prezgodnjo smrt. Za temi posledicami vsak dan v Sloveniji umre deset ljudi. Tobak zakrivi izgubo kar pet odstotkov bruto domačega proizvoda oziroma 1,8 milijarde evrov.

Slikovna opozorila, prepovedi in enotna embalaža

Zakon ureja oglaševanje, promocijo in sponzoriranje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, strože regulira prodajo oziroma omejitev prodaje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov in uvaja posebna dovoljenja za njihovo prodajo. Na novo določa njihovo označevanje in embalažo, vključno z zdravstvenimi opozorili, regulira tobak za oralno uporabo, nove tobačne izdelke, elektronske cigarete in zeliščne izdelke za kajenje ter za njihov vstop na trg.

“Predlog prenaša v naš pravni red novo tobačno direktivo, ki narekuje velika slikovna besedilna zdravstvena opozorila, prepoved prodaje tobačnih izdelkov z značilno aromo in nasploh celovit seznam ukrepov. Na podlagi konvencije uvajamo še druge učinkovite ukrepe,” našteva Kolar Celarčeva.

Za preprečevanje kajenja in zmanjšanje privlačnosti izdelkov med otroki in mladimi zakon uvaja popolno prepoved oglaševanja, razstavljanja in promocije teh izdelkov.

Podpora in dvomi

Predlog zakona so podprle stranke koalicije (SMC, Desus in SD). Podpirajo enotno embalažo, ki je sicer izzvala največ polemik. Izpostavljajo pa, da mora vsebovati tudi vse potrebne varovalke pred morebitnimi tožbami tobačnih multinacionalk. Zakon podpirata tudi skupina nepovezanih poslancev (NP) in ZL. Miha Kordiš meni, da “kaže sredinec tobačnim multinacionalkam”.

Do besedila so najbolj kritični v SDS, češ da ne bo prinesel ničesar novega, razen višjih trošarin in razcveta črnega trga, vlada pa da je zanemarila vzroke za začetek kajenja pri mladih in krepitev črnega trga.

Podpora tudi v Brez izgovora Slovenija

Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija dojema ta zakon za najboljši možen v danih političnih razmerah. Pozdravljajo prepoved oglaševanja in promocije teh izdelkov, donacij in sponzoriranja tobačnih podjetij ter enotno embalažo. Naklonjeni so predvidenemu zviševanju cen z vladno direktivo (redno dvigovanje trošarine). Delno popuščanje proizvajalcem je uvedba dovoljenj za prodajo z le minimalno takso - enkratno plačilo vsakih pet let. ”Tobačna industrija bo poskrbela za povečanje števila prodajaln v okolici šol,” sporočajo.

Zavzemajo se za specializirane trgovine za prodajo tobaka in za tobačni cent. Od inšpektoratov pričakujejo strožji nadzor.

Pogled industrije

Kako bo zakon vplival na proizvajalce izdelkov, prodajo, dobiček? Ana Ileršič, vodja korporativnih in pravnih zadev v Tobačni Ljubljana priznava, da po uveljavitvi enotne embalaže pričakujejo do neke mere upad prodaje. “Prepričani pa smo, da poraba ne bo upadla. Kadilci se bodo preusmerili na legalen uvoz iz sosednjih držav in na nelegalni trg ... Trženje je že zdaj omejeno na prodajno mesto, tu ne pričakujemo večjih sprememb.”

Pri uvedbi enotne embalaže izpostavlja zanemarjeni vidik zmanjšanja števila kadilcev, zlasti mladih. Ti začnejo kaditi zaradi vzora v družini, pritiska vrstnikov, težav, povezanih z odraščanjem, “nihče ne preneha kaditi zaradi videza cigaretne škatlice. Ukrep le industriji odvzema pravico do uporabe intelektualne lastnine. Bo pa vplival na povečanje ilegalnega trga, saj smo na balkanski kriminalni poti.” Ilegalna prodaja cigaret skriva še druge vrste kriminala, kar lahko ogrozi varnost. Teh izdelkov nihče ne kontrolira, zanje ne plačuje davkov, na voljo so vsem.

JASNA ARKO


Najbolj brano