Učitelji ponovno na nogah

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) nasprotuje začasni ukinitvi financiranja učne pomoči, o kateri je ministrstvo za izobraževanje obvestilo ravnatelje osnovnih šol s ponedeljkovo okrožnico. Ministrstvo naj ukrep umakne, saj ni v skladu z ureditvijo učne pomoči kot dodatne strokovne pomoči, so zapisali v Svizu.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Sindikat je danes na ministrico za izobraževanje Stanko Setnikar Cankar naslovil pismo, v katerem opozarja, da glede na veljavno ureditev delo, povezano z izvajanjem učne pomoči kot dodatne strokovne pomoči, praviloma ne spada med delovne obveznosti učitelja. Glede na to je plačilo ur učne pomoči, ki je odvisno od dejanske realizacije, ločeno od plačil iz naslova delovnega razmerja, so zapisali.

Veljavni pravilnik o normativih in standardih za izvajanje programa osnovne šole posebej ureja plačilo ur učne pomoči kot dodatne strokovne pomoči in ministra, pristojnega za šolstvo, pooblašča, da s sklepom določi merila za plačilo ur te pomoči, navajajo v Svizu. Ta pravna ureditev se z novim koledarskim letom ni spremenila, opozarjajo.

Ukrep je tako razburil zlasti učitelje, ki opravljajo dodatno strokovno pomoč. Opozarjajo, da gre pri dodatni strokovni pomoči, ki jo morajo nuditi učencem, za njihovo dodatno delo, kot tudi, da se jim bo ukrep poznal pri mesečnih prejemkih. Tisti, ki denimo mesečno opravijo štiri ure dodatne strokovne pomoči, bodo mesečno prejeli približno 30 evrov manj, tisti, ki opravijo več ur, pa tudi do 90 evrov manj, so povedali nekateri učiteljev, ki se ne želijo javno izpostavljati.

"Od zaposlenih ni mogoče pričakovati, da bi naloge, za katere niso plačani, tudi opravili"

Po njihovi oceni je ukrep ministrstva v nasprotju s pravilnikom oziroma po vsebini lahko pomeni poseg v normative in standarde. Ukrep tudi resno ogroža kakovost ali celo izvajanje učne pomoči kot dodatne strokovne pomoči nasploh, so opozorili.

"Od zaposlenih ni mogoče pričakovati, da bi naloge, za katere niso plačani, tudi opravili," poudarjajo v sindikatu. Pričakujejo, da jih bo ministrica čim prej povabila na pogovor glede obravnavanega ukrepa.

Ukrep je začasen

Na ministrstvu so povedali, da je omenjeni ukrep zgolj začasen in da bodo učiteljem ure za dodatno strokovno pomoč učencem, ki imajo t. i. odločbe, znova začeli plačevali takoj, ko bodo imeli za to zagotovljena proračunska sredstva. Na vprašanje, ali predvidevajo še kakšen podoben ukrep, pa niso odgovorili.

Po podatkih ministrstva je sicer po odločbah za omenjeno pomoč v osnovnih šolah odobrenih 8346 ur tedensko, od katerih jih je običajno realiziranih 95 odstotkov. Z ukrepom naj bi tako na letni ravni v osnovnih šolah privarčevali za nekaj več kot 3,3 milijona evrov. V srednjih šolah pa naj bi bilo omenjene pomoči manj.

STA


Najbolj brano