Učitelj lahko učencu odvzame mobilni telefon

Učitelji se od razmaha mobilne telefonije srečujejo s težavo, da učenci mimo pravil uporabljajo mobilni telefon. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so pojasnili, da učitelj lahko učencu odvzame mobilni telefon, a mora imeti šola izdelana pravila o njegovi uporabi, ki jih je učenec dolžan spoštovati. Kršitev je sicer malo.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot so navedli na ministrstvu, je treba pri mobilnih telefonih učencev ločiti med lastnino in posestjo. "Šola lahko posega v posest, zato lahko mobilni telefon tudi odvzame," so pojasnili.

Kdaj in pod kakšnimi pogoji lahko učenci uporabljajo mobilni telefon, mora šola urediti z internimi pravili, kot so hišni red, šolski red, vzgojni načrt, sklepi strokovnih aktivov za uporabo pri pouku posameznega predmeta in podobno. Istočasno šola za primere kršitve teh pravil določi sankcije, med njimi tudi odvzem mobilnega telefona.

Mobilni telefon zdaj praktično uporablja že vsak učenec višjih razredov osnovne šole, na inšpektoratu za šolstvo in šport pa so dejali, da je pritožb, povezanih s kršenjem pravil uporabe mobilnih telefonov v šolah, kljub temu malo. V zadnjih treh letih je na primer inšpektorat v osnovnih šolah obravnaval samo eno takšno pritožbo, na celotnem področju izobraževanja, za katerega je pristojen, pa dve.

Za šole šolska inšpekcija pri nadzorih ugotavlja, da imajo to področje na splošno dobro urejeno. Pravila so dokaj jasna in tudi ustrezno posredovana vsem, ki se jih tičejo, ter njihovim zakonitim zastopnikom, so še dodali.

STA


Najbolj brano