Učinki davčnih blagajn v devetih mesecih 54,7 milijona evrov

Na Finančni upravi so izračunali, da so učinki letošnje uvedbe davčnih blagajn v devetih mesecih dosegli 54,7 milijona evrov. Oceno so naredili na podlagi neto vplačil DDV in povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost ter akontacije dohodnine od dohodkov iz zaposlitve blagajnikov. Vlada pričakuje, da jih bo v vsem letu za 75 milijonov evrov.

Na Finančni upravi so izračunali, da so učinki  uvedbe davčnih 
blagajn v devetih mesecih dosegli 54,7 milijona evrov.  Foto: Adriana Buzleta
Na Finančni upravi so izračunali, da so učinki uvedbe davčnih blagajn v devetih mesecih dosegli 54,7 milijona evrov.  Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Ocena učinkov uvedbe davčnih blagajn za tiste, ki jih uporabljajo, kaže, da so se neto vplačila DDV med januarjem in septembrom, zmanjšana za nominalno rast končne potrošnje po podatkih statističnega urada, povečala za 38,8 milijona evrov ali za 4,1 odstotka, med gostinci za 19,6 odstotka. Prispevki in dohodnina za blagajnike so bili po tem izračunu višji za 15,9 milijona evrov.

Zavezanci, ki uporabljajo davčne blagajne in ki so oddali obračun DDV, so v devetih mesecih brez upoštevanja rasti končne potrošnje izkazali nekaj več kot milijardo evrov neto vplačil DDV, kar je 6,1 odstotka več kot lani v tem času. Pri tem so mali zavezanci iz dejavnosti gostinstva izkazali za 21,6 odstotka več neto DDV kot v enakem obdobju lani, so navedli v Finančni upravi (Furs).

Celoten promet uporabnikov davčnih blagajn, ki so zavezanci za DDV, je v prvih devetih mesecih letos znašal 18,16 milijarde evrov in se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 6,5 odstotka. Od februarja do oktobra so zavezanci vplačali 0,7 odstotka več DDV, a je na to vplivala spremenjena zakonodaja pri obračunavanju in plačevanju DDV ob uvozu.

Kot so pojasnili, na znesek plačil v javnofinančnih prihodkih na postavki DDV v tem obdobju vplivajo še drugi dejavniki, zakonodaja se je denimo spremenila sredi leta, zato izkazanih vplačil DDV ni mogoče v celoti povezati z učinki davčnih blagajn ter izkazanimi višjimi dobavami blaga in storitev ter obračunanem DDV pri zavezancih, ki poslujejo gotovinsko.

A pozitivne učinke uvedbe davčnih blagajn je moč prikazati tudi na osnovi povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost, zaradi česar so se povečala plačila prispevkov za socialno varnost ter akontacije dohodnine od dohodkov iz zaposlitve. Del teh prijav je posledica dejstva, da Furs s pomočjo podatkov v okviru davčnih blagajn nadzira tudi delo in zaposlovanje na črno, so spomnili.

Navedli so še podatek, da je bilo v prvih desetih mesecih letos pri zavezancih, ki uporabljajo davčne blagajne, v zavarovanje na novo prijavljenih 46.836 oseb pri 15.311 delodajalcih. Od tega je bilo 24.569 novo prijavljenih blagajnikov.

Po podatkih Fursa je do 17. novembra 59.133 davčnih zavezancev prevzelo 81.837 digitalnih potrdil za uporabo sistema davčnega potrjevanja računov. Račune je prek davčnih blagajn davčno potrdilo 52.091 zavezancev, pri čemer podatki kažejo, da se zavezanci še vedno vključujejo v sistem. Do tega četrtka so zavezanci skupaj davčno potrdili več kot 880 milijonov računov.

STA


Najbolj brano