UKC Ljubljana želi krivdno razrešiti Rajka Kendo

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana želi z mesta strokovnega direktorja pediatrične klinike iz krivdnih razlogov razrešiti Rajka Kendo, poroča Delo. Kriv naj bi bil za delovne razmere v kliniki, ki so vodile do določenih zapletov, a kot pravi, ne bo prevzemal odgovornosti za zaplete, ki so nastali zaradi dejanj posameznikov.

Rajko Kenda Foto: STA
Rajko Kenda Foto: STA

LJUBLJANA > Rajko Kenda je prejel razrešitev iz krivdnih razlogov v sredo, nanjo pa mora odgovoriti v dveh tednih. Za Delo je dejal, da še ne ve, kaj tiči za tem, da “relativno normalni ljudje delajo bebave stvari”. “V tej zgodbi se mu zdi najbolj nekulturno, da se mu direktor, ki je star skoraj toliko, kolikor je sam zaposlen v kliničnem centru, ni upal pogledati v obraz in mu izročiti razrešnice. To je po 41 letih delovne dobe v UKC prejel po kurirju,” poroča Delo.

Dejal je tudi, da so predstojniki oddelkov ogorčeni nad dogajanjem, sam pa ne bo dovolil, da bi se poslovil očrnjen. “Imam 65 let in preostanka življenja ne nameravam preživeti kot umazana oseba. Naredil bom vse, da bom dokazal, da so izbrali napačno tarčo,” je povedal za omenjeni časnik. Predlog za razrešitev je sicer prejel pet mesecev pred iztekom mandata.

Konkretnih zadev, ki so vodili do predloga za njegovo razrešitev, ni pojasnil. Je pa dejal, da je videti, da so našli grešnega kozla za otroško srčno kirurgijo, čeprav je več let govoril, da je ta program del kirurgije. Pravi, da so ga nekateri kolegi, ki se izdajajo za žvižgače, hoteli očrniti tudi z očitki o spornem zaposlovanju.

Neprimerno se mu zdi tudi to, da je imel dan po tem, ko je prejel razrešnico, letni pogovor s strokovno direktorico Marijo Pfeifer.

STA


Najbolj brano