UKC Ljubljana v prvem polletju že z 12 milijoni evrov primanjkljaja

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je v prvi polovici letošnjega leta pridelal že več kot 12 milijonov evrov izgube. Rezultat je najslabši v zadnjih letih, poroča spletni portal Portal Plus. Na naraščanje stroškov za zdravila, medicinske materiale in storitve je v začetku leta opozorila tudi prejšnja vršilka dolžnosti UKC Brigita Čokl.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je v prvi polovici 
letošnjega leta pridelal že več kot 12 milijonov evrov izgube. Foto: Leo Caharija
Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je v prvi polovici letošnjega leta pridelal že več kot 12 milijonov evrov izgube. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > UKC Ljubljana je v prvih šestih mesecih letos realiziral za 12.367.446 evrov več odhodkov kot prihodkov, kar je dvakrat več kot v celotnem lanskem letu in petkrat več kot v istem obdobju lanskega leta. Ob nadaljevanju tega negativnega trenda bo imel UKC Ljubljana konec letošnjega leta najmanj 24 milijonov evrov minusa, izpostavlja Portal Plus.

V UKC Ljubljana so za portal pojasnil, da naj bi bil minus posledica preveč realiziranega dela, da so torej pregledali več bolnikov, kot jih bodo dobili plačanih.

Ob tem pa Portal Plus izpostavlja, da je polletno poročilo o poslovanju UKC Ljubljana "problematično, saj je bilo dejansko število ljudi, zdravljenih v UKC Ljubljana med januarjem in junijem letos, približno enako lanskemu", ko so za obravnavo bolnikov porabili zgolj štiri milijone evrov.

Iz polletnega poročila, ki ga je objavil portal, je sicer razvidno, da so v UKC Ljubljana v prvem polletju letošnjega leta hospitalno zdravili 59.539 bolnikov, kar je 5,4 odstotka več, kot je bilo načrtovano za to obdobje. Program hospitalne dejavnosti, za katerega sredstva zagotavlja ZZZS, je bil prekoračen za 5,5 odstotka oz. 3081 bolnikov.

V specialistično-ambulantnem programu so skupno načrtovano število obiskov presegli za 7,8 odstotka, opravili so namreč 28.487 obravnav na napotnico več, kot so načrtovali.

Klinike, ki so v prvih šestih mesecih letos pridelale največ izgube, so interna, kirurška in pediatrična. Največjo izgubo je v prvih šestih mesecih letos pridelala kirurška klinika, in sicer skoraj 6,4 milijona evrov. Minus pediatrične klinike po podatkih Portal Plusa znaša 4,2 milijona evrov, minus interne klinike pa 2,3 milijona evrov. Več kot milijon evrov minusa je v prvem polletju pridelala še infekcijska klinika, kažejo podatki iz polletnega poročila, ki ga objavlja Portal Plus.

UKC Ljubljana je v letu 2015 ustvaril 6,3 milijona evrov izgube, leta 2014 pa približno 10 milijonov evrov izgube.

STA


Najbolj brano