UKC Ljubljana predlagal ustavitev operacij otroških src

UKC Ljubljana je ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc v ponedeljek predlagal, da se izvajanje programa otroške srčne kirurgije do nadaljnjega ustavi, saj ne more slediti priporočilom, ki izhajajo iz mednarodnega poročila, piše današnje Delo. UKC je sicer v ponedeljek ministrstvu in zdravniški zbornici posredoval manjkajočo dokumentacijo.

V UKC so ocenili, da na področju otroške srčne kirurgije ne 
morejo slediti  strokovnim priporočilom za doseganje mednarodnih standardov. Foto: Leo Caharija
V UKC so ocenili, da na področju otroške srčne kirurgije ne morejo slediti strokovnim priporočilom za doseganje mednarodnih standardov. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Komisija, ki je izvedla zunanji strokovni nadzor nad otroško srčno kirurgijo, je namreč ugotovila, da manjka več kot 15 odstotkov dokumentacije. Ministrica je nato zahtevala manjkajočo dokumentacijo, Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa je v spremnem dopisu, poslanem z manjkajočo dokumentacijo, predlagal tudi začasno ustavitev programa.

Kot navaja Delo, bi moral imeti UKC stalno na razpolago vsaj dva izšolana kirurga za operacije drobnih, zgolj kot oreh velikih otroških src, a v Sloveniji ni niti enega usposobljenega kirurga te specialnosti. Po mednarodnih smernicah bi moral imeti center otroške srčne kirurgije na leto vsaj 250 na srcu bolnih otrok, ki potrebujejo operacijo, a je bilo v zadnjih treh letih v Sloveniji le od 88 do 98 bolnih otrok na leto, kar je bistveno manj od zahtevanega najmanjšega števila.

Zaradi teh dveh razlogov, pa tudi zaradi pomanjkanja materialnih potencialov, so po navedbah Dela v UKC ocenili, da ne morejo slediti jasno opredeljenim strokovnim priporočilom za doseganje mednarodnih standardov. Tako je UKC predlagal ustavitev programa, ki ga je začel leta 2007 in se pri tem naslonil na izraelskega otroškega srčnega kirurga Davida Mishalyja.

Odločitev o zaustavitvi tega programa, ki sodi po težavnosti operacij v sam vrh kirurgije, je prevelika, da bi jo UKC sprejel sam. Predlaga, da se do zaustavitve opredelita tudi ministrica za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter da skupaj poiščejo rešitev, piše Delo.

Tako zaradi oskrbe otrok s prirojeno srčno napako kot zaradi razvoja slovenske medicine bi bilo dobro program obdržati v Sloveniji in ga ponovno vzpostaviti s partnersko institucijo, ki bi za nekaj let "posodila" svojo celotno ekipo za 24-urno izvajanje programa, po navedbah Dela predlagajo v UKC. Ob tem pričakujejo, da bi se v sodelovanju s partnersko institucijo lahko v naslednjem desetletju razvil center za otroško srčno kirurgijo v okviru UKC Ljubljana, ki bi zdravil tudi otroke iz srednje Evrope in zahodnega Balkana.

Nadzorna komisija je ugotovila, da je bila varnost bolnikov v okviru otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana med letoma 2007 in 2014 resno ogrožena. Zaradi odsotnosti dokumentacije, ki je vodstvo UKC ni posredovalo komisiji, pa so rezultati umrljivosti in obolevnosti morda zelo izkrivljeni, je ugotavljala komisija.

STA


Najbolj brano