Tuš z bankami upnicami v nov reprogram posojil

Banke upnice skupine Tuš so po pisanju spletnih Finance danes v Celju pristale na novi, že tretji reprogram v postopku preventivnega prestrukturiranja. Ta naj bi predvideval način poplačevanja njenih obveznosti do leta 2020 ter zavezo, da do konca leta 2018 odproda vse nepotrebno poslovno premoženje. Na spisku je tudi prodaja koprskega trgovsko-zabavnega centra Planet Tuš, od katere naj bi bilo odvisno tudi nadaljevanje veljavnosti reprograma do konca leta 2020.

Na spisku obveznosti  je  prodaja  koprskega trgovsko-zabavnega centra Planet Tuš, od katere naj bi bilo odvisno tudi 
nadaljevanje veljavnosti reprograma do konca leta 2020. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Na spisku obveznosti je prodaja koprskega trgovsko-zabavnega centra Planet Tuš, od katere naj bi bilo odvisno tudi nadaljevanje veljavnosti reprograma do konca leta 2020. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

CELJE, LJUBLJANA, KOPER > Kaj točno dogovor predvideva, ne v bankah - največje upnice so Abanka, Gorenjska banka, SID, Heta in NLB - ne v Tušu ne razkrivajo. Po pisanju medijev naj bi se nanašal na okoli 380 milijonov evrov posojil, ki naj bi jih reprogramirali do leta 2020.

Predviden naj ne bi bil ne odpis dolgov ne konverzija v kapital, ampak redno servisiranje obresti in trimesečno odplačevanje razmeroma nizkega zneska glavnice. Banke naj bi posodabljanje trgovin zagotovile s podporo nekaterim naložbam družbe, med njimi naj bi bila najpomembnejša obnova celjskega kompleksa Planet Tuš.

Najpomembnejša zaveza naj bi bila povezana s prodajo premoženja, in sicer naj bi morali v Tušu do leta 2018 med drugim prodati koprski trgovsko-zabavni center Planet Tuš. Od te prodaje, ki so jo že zahtevali v podjetju Heta Asset Resolution, naj bi bilo odvisno tudi nadaljevanje veljavnosti reprograma do konca leta 2020.

Do takrat naj bi Tuš odprodal za 100 milijonov evrov premoženja in iz poslovanja poplačal še dodatnih 30 milijonov evrov. V leto 2021 naj bi vstopil z 250 milijoni evrov dolga do bank. Reprogram naj bi zahteval tudi odprodajo vseh nepremičnin in dejavnosti na območju nekdanje Jugoslavije. Že letos naj bi na račune bank prišlo tudi preostalih 26 milijonov evrov od kupnine od prodaje Tušmobila.

Po navedbah nekaterih medijev naj bi banke ustanovitelju in edinemu lastniku skupine Mirku Tušu še naprej dovolile sodelovati pri upravljanju trgovske dejavnosti, na katero je vezanih okoli 2000 domačih dobaviteljev in ima 3000 zaposlenih, po navedbah drugih pa se naj bi se z današnjim dogovorom lahko začelo odštevanje, do kdaj jo bo Mirko Tuš lahko še vodil.

V iskanje možnosti za njeno reševanje se je vključila tudi vlada. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so namreč pripravili elaborat o ekonomski upravičenosti prestrukturiranja podjetja Tuš v potrošniško zadrugo, ki bi lahko po besedah ministra Zdravka Počivalška služil za morebitno odločitev o takšnem prestrukturiranju trgovca. V prestrukturiranju Tuša v zadrugo vidijo potencial.

STA


Najbolj brano