Erdogan posebej omenil Luko Koper

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja je danes na uradnem obisku v Sloveniji turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja je danes 
na uradnem obisku v Sloveniji turški predsednik Recep 
Tayyip Erdogan. Foto: STA
Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja je danes na uradnem obisku v Sloveniji turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Foto: STA

LJUBLJANA > Obisk je priložnost za nadaljevanje političnega dialoga in krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana bo spremljalo več ministrov in številčna gospodarska delegacija.

Slovenija in Turčija, ki sta leta 2011 sklenili sporazum o strateškem partnerstvu, imata zavezo za vsestransko partnersko sodelovanje, je na novinarski konferenci po srečanju z Erdoganom povedal Pahor. To po njegovih besedah med drugim pomeni, da Slovenija iskreno in zavzeto podpira Turčijo na poti v evropske integracije.

Pahor je poudaril, da je v pogovorih s turško delegacijo dejal, da si Slovenija močno želi turške navzočnosti v evropskih integracijah, vendar bi po njegovih besedah zaradi počasnosti pogajalskega procesa veljalo razmisliti tudi o statusu sui generis. A dokler pravni red EU takšnega statusa ne predvideva, si bo Slovenija prizadevala za članstvo Turčije v povezavi, je zatrdil.

Pahor je navedel, da trenutno obseg trgovinske menjave med državama znaša dobro milijardo dolarjev, z Erdoganom pa sta ocenila, da obstajajo možnosti za bistveno razširitev tega sodelovanja, tako z investicijami turških partnerjev v Sloveniji, kot slovenskih v Turčiji. Priložnosti vidita tudi v sodelovanju na tretjih trgih, pri čemer Pahor omenil sodelovanje Slovenije in Turčije pri načrtovanem projektu izgradnje hidroelektrarne na reki Morači v Črni gori.

Turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki se danes mudi na uradnem obisku v Sloveniji, je sprejel tudi premier Miro Cerar. Večji del pogovora sta posvetila možnostim za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, pri čemer sta se osredotočila na področje energetike. Turški predsednik je izrazil interes po pospešitvi sodelovanja pri gradnji hidroelektrarne na reki Morači v Črni gori, podrobneje pa ga je zanimala tudi posodobitev železniškega omrežja v Sloveniji. Cerar je izrazil zadovoljstvo, da je turški predsednik v Slovenijo prispel s številčno ministrsko delegacijo in da se je poslovne konference v okviru obiska udeležilo veliko število turških gospodarstvenikov. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo v drugi polovici letošnjega leta, ko bo na obisku v Turčiji, priložnost za konkretnejše pogovore o gospodarskem sodelovanju, saj bo do takrat predvidoma sprejeta tudi strategija upravljanja z državnimi naložbami.

Erdogan si želi, da bi se vezi med Luko Koper in turškimi pristanišči še okrepile

Pohvalil je turško investicijo v tovarni Odelo v Preboldu, ki zaposluje 1000 ljudi. "Naši ljudje se dobro počutijo v tovarni, so zadovoljni s pogoji dela, dodana vrednost na zaposlenega je zelo visoka, zato si podobnih investicij želimo tudi v prihodnje," je dejal.

Pahor je izrazil zadovoljstvo, da je Erdogan v pogovoru posebej omenil Luko Koper in željo, da bi se sodelovanje med Koprom in turškimi pristanišči še okrepile. Pahor je pri tem izpostavil geopolitično lego Slovenije, ki je za Turčijo zelo ugodna.

Erdogan je med perspektivnimi področji sodelovanja izpostavil energetiko, obnovljive vire energije, gradbeništvo, avtomobilska in tekstilna industrija, transport ter turizem. "Slovenija in Turčija sta si zelo blizu. Iz Istanbula smo šli danes zjutraj in do sem potrebovali zgolj dve uri," je poudaril.

Slovenski predsednik je povedal, da sta s turškim kolegom govorila tudi o navzočnosti Turčije v okviru procesa Brdo in na Zahodnem Balkanu, kjer si po Pahorjevih besedah "obe državi, ena na severu, druga na jugu, želita, da bi bilo to območje stabilnosti, miru in sprave".

Predsednika sta se dotaknila tudi aktualnih mednarodnih vprašanj. Erdogan je na novinarski konferenci poudaril, da terorizem ni lokalno vprašanje, temveč mednarodni problem, zato boj proti terorizmu poteka na mednarodni ravni.

Erdogan zavrnil namige, da Turčija sodeluje s skrajno skupino Islamska država

Navedel je, da je na turškem seznamu oseb, ki ne smejo vstopiti v državo, 2500 oseb, doslej pa so prijeli 1250 oseb, ki so jih poslali nazaj v domovino. Ob tem je poudaril, da jim morajo podatke o ljudeh, ki bi jim morali preprečiti prehod preko turškega ozemlja, dobiti od njihovih držav, saj da ne morejo pošiljati nazaj vsakega turista.

Erdogan je zavrnil namige, da Turčija karkoli sodeluje s skrajno skupino Islamska država. Pri tem je dejal, da v Turčiji te skupine ne imenujejo Islamska država, temveč Daeš, ker je to ime žaljivo do islama in tudi namiguje, da priznavajo to organizacijo kot državo. "To je teroristična organizacija, ne država, zato se še naprej borimo proti njej in sodelujemo v vseh koalicijah proti njej," je poudaril.

Turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana na uradnem obisku v Sloveniji spremlja tudi soproga Emine Erdogan. Medtem ko je imel Erdogan uradne pogovore s slovenskim državnim vrhom, je prva dama čas izkoristila za obisk ljubljanskega mestnega muzeja in Postojnske jame.

Glede razmer v nemirnem Jemnu je dejal, da gre za napad na ozemeljsko celovitost te države, ki je koordiniran od znotraj in od zunaj. Stališče turške vlade je, da bi morali vsi, ki so vpleteni v napad na Jemen, zapustiti državo, prebivalci Jemna pa bi morali braniti celovitost države. Pri posredovanju Savdske Arabije v Jemnu pa je Turčija ponudila logistično in obveščevalno podporo, je povedal Erdogan.

Pahor je izrekel pohvalo Turčiji, ker je sprejela dva milijona beguncev iz Sirije in Iraka, za katere je namenila pet milijard dolarjev pomoči.

STA


Najbolj brano