Tudi v Sloveniji spanje za mir

Popotniško združenje Slovenije se je tudi letos pridružilo svetovni kampanji mreže mladinskih hotelov Hostelling International z naslovom Spanje za mir (Sleep for Peace), ki bo potekala med mednarodnim dnevom miru, ki ga obeležujemo danes, in svetovnim dnevom turizma 27. septembra. V projektu sodeluje 13 slovenskih mladinskih hotelov.

V projektu sodeluje 13 slovenskih mladinskih hotelov, tudi 
koprski Histria. Foto: Nataša Hlaj
V projektu sodeluje 13 slovenskih mladinskih hotelov, tudi koprski Histria. Foto: Nataša Hlaj

LJUBLJANA > Cilj kampanje je ozavestiti ljudi o pomembnosti miru. “Z vključitvijo v mednarodno kampanjo želimo spodbuditi širšo javnost o pomenu miru ter da je v interesu miru in preprečevanja konfliktov potrebno razumeti tudi potrebe drugih in ne le lastnih,” navajajo v Popotniškem združenju Slovenije.

Mladinski hoteli (Youth Hostel) so “učni centri trajnostnega razvoja, miru, mednarodnega razumevanja, mobilnosti mladih in še mnogih drugih vrednot”, so zapisali v združenju.

Kampanja po besedah predsednika združenja Igorja Jurišiča izvira iz ZDA. “Nato se je razširila na ostale države. Slovenija sodeluje že več let, a letos prvič tako množično. Sodeluje namreč tretjina vseh hostlov v Sloveniji, in sicer z vseh koncev države,” je povedal.

V hostlih se bodo mladi popotniki, zaposleni in ljudje iz lokalnega okolja v prihodnjih dneh lahko udeležili različnih aktivnosti in programov za spodbujanje miru. Svoje misli bodo lahko na različne načine delili z ostalimi, rdeča nit v vseh hostlih pa bo bela rjuha namenjena mislim o miru in mnenji, kako izboljšati svet.

V letošnjem letu bo v projektu sodelovalo 13 slovenskih mladinskih hotelov, in sicer koprski Histria, Debeli Rtič iz Ankarana, Youth Hostel Bovec, Youth Hostel Portorož, mariborska Pekarna, bohinjski Hostel pod Voglom, Marenberg iz Radelj ob Dravi, ljubljanski Tresor, Punkl iz Raven na Koroškem, Youth Hostel Brežice, Youth Hostel Murska Sobota, Youth Hostel Celje in Youth Hostel Murska Sobota.

STA


Najbolj brano