Tudi pri izplačilu drugega obroka poračuna plačnih nesorazmerij zapleti v šolstvu

Ministrstvo za izobraževanje je v sredo vrtcem in šolam sporočilo, da bo zavodom, ki zaposlenim še niso izplačali drugega obroka poračuna tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za nazaj, nakazalo tretjino potrebnega denarja, najavljenega v zahtevkih, ki so jih zavodi posredovali ministrstvu, so sporočili s Sviza.

Tudi pri izplačilu drugega obroka poračuna plačnih nesorazmerij se  zapleta v šolstvu. Foto: STA
Tudi pri izplačilu drugega obroka poračuna plačnih nesorazmerij se zapleta v šolstvu. Foto: STA

LJUBLJANA > V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se bodo na odločitev ministrstva odzvali danes. Že v vabilu pa so zapisali, da gre za “novo nesprejemljivo navodilo in vse bolj uveljavljajočo se prakso krčenja sredstev za izobraževanje na vseh koncih s strani šolskega ministrstva”.

Ministrstvo ne more zagotoviti plačila v celoti

Na ministrstvu so pojasnili, da glede na trenutni predlog rebalansa državnega proračuna, ki pa še ni potrjen in je še predmet obravnave na vladi, ministrstvo trenutno ne more zagotoviti plačila v celoti.

Potrdili so, da bodo tistim javnim zavodom s področja vzgoje in izobraževanja, ki svojim zaposlenim še niso izplačali drugega obroka in ki delno ali v celoti ne morejo zagotovitvi potrebnih sredstev za njegovo izplačilo, nakazali tretjino denarja, ki so ga najavili v zahtevkih. Denar jim bo ministrstvo nakazalo v četrtek.

Izplačilo poračuna je že lani, ko je bilo treba v začetku leta izplačati prvi obrok, povzročilo precej razburjenja v javnih zavodih, ki so opozarjali, da bi jim za obveznost morali zagotoviti dodatna sredstva. A je bilo stališče finančnega ministrstva, da dodatnega denarja iz proračuna ne bo in morajo sredstva zagotoviti sami znotraj svojih finančnih načrtov.

Največ pozivov k zagotovitvi denarja je bilo prav s področja šolstva in tudi zdravstva. Izobraževalnim zavodom je naproti stopilo resorno ministrstvo, ki je šolam in tudi univerzam zagotovilo del denarja, a manj, kot so zaprosili.

Januarja poteče rok za izplačilo drugega obroka javnim uslužbencem

Z januarjem se izteče rok, ko morajo javni uslužbenci dobiti še drugi obrok. Obveznost so marsikje že poravnali, a natančnih podatkov, koliko javnih uslužbencev je drugi obrok že dobilo izplačan in koliko ne, ni.

Zaposleni v državni upravi so na primer izplačilo dobili v začetku meseca. Za šolstvo pa je predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Milan Rejc pred tednom dniocenil, da večina osnovnih in glasbenih šol, kar je približno 500 zavodov, drugega obroka še ni izplačala. A s podatki o tem ne razpolagajo.

V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije naj bi s podatki o izplačilu drugega obroka razpolagali ob zaključku računa konec februarja 2015. Njihova ocena izpred enega tedna pa je, da drugega obroka še niso izplačali v približno tretjini zavodov, med katerimi so pretežno bolnišnice.

Kot so navedli, so večji del zdravstvenih domov in nekatere bolnišnice obveznost izplačale že ob izplačilu prvega obroka, predvsem zato, da bi se izognili obrestim, ki jim morajo v primeru kasnejšega izplačila prejemnikom še dodatno priznati.

Namenskega denarja za poračun zdravstveni zavodi niso dobili

V združenju zdravstvenih zavodov menijo, da bodo imeli zavodi pri izplačilu drugega obroka zagotovo težave, saj je denar v zdravstvu zdravstvenim zavodom priznan na osnovi konkretnih programov, namenskega denarja za poračun pa zavodi niso dobili. Bojijo se, da bodo sledile likvidnostne težave, še zlasti v bolnišnicah, ki beležijo tekočo izgubo oziroma akumulirano izgubo iz preteklih let.

Izplačilo obeh obrokov je ocenjeno na približno 200 milijonov evrov.

STA


Najbolj brano