Tudi ponekod na Primorskem je snežilo

Prvi sneg v letošnji zimi je pobelil večji del države. Zaradi snega in plužnih skupin je promet ponekod po Sloveniji upočasnjen. Težave pa povzroča tudi močan veter, ki predvsem na jugovzhodu države podira drevesa in povzroča prekinitve v oskrbi z električno energijo. Na severnem Primorskem promet ovira burja.

Col danes Foto: Alenka Tratnik
Col danes Foto: Alenka Tratnik

LJUBLJANA > V večjem delu Slovenije je danes zapadlo nekaj centimetrov snega, ki se je popoldne začel oprijemati cestišč. Zaradi snega in plužnih skupin je ponekod po državi upočasnjen promet, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste in priporoča dodatno previdnost.

Na Severnem Primorskem medtem težave povzroča burja, zaradi katere je na hitri cesti Razdrto-Nova Gorica med cestninsko postajo Nanos in priključkom Ajdovščina prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami in hladilnike. Na cesti Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Na regionalni cesti Razdrto-Vipava-Ajdovščina ter Ajševica-Tri Hiše-Volčja Draga pa je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton. Zvečer in v prvem delu noči lahko najmočnejši sunki burje v Vipavski dolini dosegajo hitrost okoli 100 kilometrov na uro. Tudi v nedeljo bo na Primorskem pihala zmerna do močna burja, ki bo čez dan oslabela, napovedujejo na Agenciji RS za okolje.

Cesta čez prelaz Vršič je prevozna samo za osebna vozila z verigami, verige pa so obvezne tudi čez prelaz Jezerski vrh. Cesta Mojstrana-Vrata je med Peričnikom in Vrati zaprta. Na mejnem prehodu Babno Polje pa je zaradi slabih vremenskih razmer na hrvaški strani prepovedan promet za tovorna vozila nad 7,5 tone.

Kot kaže vremenska napoved, bo danes zvečer in v prvem delu noči v večjem delu Slovenije še snežilo, v Primorju in na Goriškem pa deževalo. Ponekod v višje ležečih predelih zahodne, južne in osrednje Slovenije bo zapadlo več kot 25 centimetrov snega. Do jutra bodo padavine večinoma ponehale, najkasneje na jugu države.

Dodatne težave na cestah povzroča močan veter. Ta je danes popoldne podrl več dreves na vzhodu in jugovzhodu države, predvsem v okolici Novega mesta, Krškega, Metlike in Črnomlja. Drevesa, ki ovirajo promet, sproti odstranjujejo delavci cestnih podjetij.

Veliko dela imajo tudi dežurni delavci elektro podjetij. Do prekinitev oskrbe z električno energijo je okoli 17. ure prišlo v Cerovem Logu v občini Šentjernej in v Mirni Peči. V Zgornjem Hotiču v občini Litija pa sta se porušila dva stebra javne razsvetljave, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Na Gorenjskem so zaradi mokrega snega obravnavali tudi snegolom, saj sta okoli 17.30 na cesto Škofja Loka-Železniki v Soteski padli dve drevesi. Odstranili so ju dežurni delavci Gorenjskega gradbenega podjetja.

STA


Najbolj brano