Tudi medicinske sestre za odstop ministrice

Za ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc se je novo leto začelo z novim pozivom, naj odstopi s svoje funkcije. Njen odstop tokrat terja Civilna iniciativa medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov.

Pozivom za odstop ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc 
se je pridružila še Civilna iniciativa medicinskih sester in 
zdravstvenih tehnikov. Foto: Tamino Petelinsek
Pozivom za odstop ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc se je pridružila še Civilna iniciativa medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Strokovnim in civilnodružbenim organizacijam, ki zahtevajo odstop ministrice Milojke Kolar Celarc, se je pridružila še Civilna iniciativa medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Ministrici očitajo, da je izključevalna in da se o ureditvi zdravstvene in babiške nege pogovarja le z delom stroke, tistim delom, ki želi obdržati svoje privilegije, z ostalimi predstavniki stroke, ki imajo takisto svoje predloge in rešitve, pa ne.

Prihodnji teden namerava ministrstvo predstaviti analizo zdravstvenega sistema, ki bo skupaj z resolucijo nacionalnega plana zdravstvenega varstva 2015-2025 osnova za spremembe zdravstvenega sistema. Dolgo pričakovana reforma v obliki novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju naj bi luč sveta ugledala v prvi polovici leta. Napoveduje se preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja, prav tako naj bi se več sredstev za zdravstvo stekalo iz proračuna. Ministrstvo za letos napoveduje še nov zakon o lekarniški dejavnosti, zakon o pacientovih pravicah ter že omenjeni novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ureja področje koncesionarstva, in nov zakon o zdravstvenih delavcih, katerega delovno gradivo je naletelo na odpor v zdravniških organizacijah.

“Ministrica Kolar Celarc se o teh rešitvah ves čas pristransko pogovarja in pogaja le s posameznicami, in to tistimi, ki so neposredno odgovorne za to, da se želi več kot 10.000 medicinskim sestram odvzeti pridobljeni strokovni naziv medicinska sestra in babica ter jih degradirati na stopnjo nekakšnih pomočnikov (diplomiranim) medicinskih sester,” trdijo v civilni iniciativi. Distancirali so se od izjav Darinke Klemenčič, predsednice Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Klemenčičeva se je v imenu zbornice postavila v bran ministrici.

Ministrico so zaradi predloga novele zakona o zdravstveni dejavnosti in novega zakona o zdravstvenih delavcih decembra k odstopu pozvali Zdravniška zbornica Slovenije, sindikat Fides ter še nekatere strokovne zbornice, v imenu civilne družbe pa Društvo za zdravje naroda. V bran jo je vzela Koalicija za ohranitev javnega zdravstvenega sistema in že omenjana Zbornica zdravstvene in babiške nege.

V organizacijah, ki terjajo ministričin odstop, ministrici očitajo, da se težav loteva razdrobljeno in ne v okviru celovite zdravstvene reforme. Njen pristop naj ne bi bil dialoški, ampak izključujoč. Med drugim ji očitajo, da želi za nazaj posegati v podeljene koncesije in ukinjati koncesionarski sistem, na kar jim ministrica odgovarja z očitkom, da je zdravstveni srenji predvsem do privatizacije zdravstva. Zahteve, naj razreši ministrico, prihajajo tudi na naslov premierja Mira Cerarja, ki je sicer za januar napovedal oceno dela ministrov, ob tem pa ni izključil morebitnih zamenjav. Kolar Celarčeva je v intervjuju za STA, objavljenem konec leta, dejala, da se morebitne rekonstrukcije vlade ne boji. “Premier ima pravico, da se odloči. Pogosto se slišiva in je seznanjen z delom ministrstva za zdravje. Premier pa je že večkrat javno izjavil, da imam njegovo zaupanje in me podpira,” je dejala.

JANA KREBELJ


Najbolj brano