Trto bodo varovali tudi ponoči

Pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu v zadnjem času opažajo vedno več pojavov vandalizma. Na Zavodu za turizem Maribor - Pohorje zato pozivajo javnost k odgovornejšemu vedenju do te naravne znamenitosti, razmišljajo pa tudi o ustrezni zaščiti. Do trgatve, s katero se v nedeljo začenja 15. Festival Stare trte, so uvedli nočno varovanje.

Stara trta v Mariboru. Foto: Wikipedia
Stara trta v Mariboru. Foto: Wikipedia

MARIBOR > Minuli konec tedna so neznanci pri Hiši Stare trte izruvali eno od dreves, kar je po besedah direktorice Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Janje Viher le še eden od neprijetnih dogodkov, s katerimi se v zadnjih mesecih soočajo skoraj vsak teden. Na to težavo že nekaj časa opozarjajo občinske oblasti, ki pa zaenkrat še niso ukrepale. “Imamo kar nekaj predlogov glede rešitve varovanja Stare trte, tudi s fizično ogrado, in pozivamo pristojne, da nam prisluhnejo,” je povedala na današnji novinarski konferenci.

Na to težavo je med današnjo trgatvijo v vinogradu na Piramidi opozoril tudi mestni viničar Stane Kocutar, ki opaža, da se posamezniki lotevajo tudi same Stare trte, s tem da trgajo mladike ali grozdje in jih uničujejo. Po njegovih besedah je trto nujno treba zaščititi, a pri tem razmišljati tudi o estetskem vidiku, saj vendarle gre za turistično znamenitost mesta.

V nedeljo se sicer v Mariboru pričenja 15. Festival Stare trte, ki ima letos povsem novo podobo. Ne le da je raztegnjen na mesec dni in pol, ampak je obogaten tudi vsebinsko. Medtem ko se je v prejšnjih letih s trgatvijo Stare trte končeval, se bo letos s tem dejanjem začel in trajal vse do martinovanja 11. novembra.

Večina dogodkov je osredotočena na konce tedna, s čimer želijo po besedah Viherjeve spodbujati turiste, da v Mariboru in okolici tudi prenočijo. Četrtki bodo rezervirani za vinsko-kulinarične dogodke, v petek, soboto in nedeljo pa sledijo ostali kulturni dogodki. Med drugim bodo priredili predstavitev kmetij Okusi Štajerske, kuhanje v kotličih Podeželje v mestu, 31. Splavarski krst, razstave, vodene oglede Maribora, pohode na vinorodne griče in sejme domače in umetnostne obrti.

Glavno prizorišče bo Hiša Stare trte, kjer bodo letos postavili tudi tribuno z okoli 400 sedišči, večji dogodki pa bodo še vedno na Trgu Leona Štuklja.

Da bi pritegnili čim več občinstva, so po besedah Viherjeve okrepili promocijo ter plakate obesili tudi v Ljubljani, Zagrebu in Gradcu. Uvedli so nov turistični produkt - sladico Poljub Stare trte, od nedelje naprej pa bodo naprodaj tudi razglednice in koledar Stare trte. V času festivala bodo v izbranih mariborskih restavracijah in lokalih ponovno navoljo paketi Stare trte.

STA


Najbolj brano