Trilateralna pobuda za uvrstitev kozolcev na Unescov seznam

Ob 20-letnici gibanja za ohranitev slovenskih kozolcev je v sodelovanju s somišljeniki iz Avstrije in Italije dozorela pobuda za uvrstitev kozolcev na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Na včerajšnji okrogli mizi na Bledu so razpravljali tudi o sistemskih rešitvah pri pomoči lastnikom za ohranjanje in obnovo kozolcev.

 Foto: Marica Uršič Zupan
Foto: Marica Uršič Zupan

BLED > Slovenski kozolec od nekdaj velja za eno od pomembnih inovacij kmeta, ki se je oblikovala in izpopolnjevala skozi stoletja. Je tudi tradicionalni simbol slovenskega podeželja in je še vedno živ spomenik ljudskega stavbarstva. V Sloveniji, ki je s kozolci najbolj bogata, stoji še vsaj 6000 kozolcev, a jih je vse manj.

“Pred kratkim smo se srečali z ljudmi iz Južne Tirolske, Kanalske doline, Koroške, Ziljske doline in Slovenije, ki o kozolcih ogromno vedo, in se odločili, da stopimo skupaj in si prizadevamo za ohranitev kozolcev tudi prek uvrstitve na Unescov seznam,” je povedal predsednik društva Kultura - Natura Slovenija Slavko Mežek. “Menimo, da lahko na tak način našo dediščino nekako rešimo, ji damo novo priložnost v prihodnosti, čeprav ni več aktualna kot najboljša rešitev pri kmetovanju,” je namen trilateralne slovensko-avstrijsko-italijanske pobude razložil Mežek.

Ta prizadevanja podpira tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.

NR


Najbolj brano