Trgovci zadovoljni z delno liberalizacijo cen naftnih derivatov, zveza potrošnikov zgrožena

Trgovci naftnih derivatov in trgovinska zbornica današnjo odločitev vlade o sprostiti cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja pozdravljajo in jo razumejo kot prvi korak na poti k popolni liberalizaciji cen naftnih derivatov. V Zvezi potrošnikov Slovenije so medtem nad odločitvijo vlade zgroženi.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > “Na zbornici že dalj časa pozivamo, da se tudi Slovenija kot zadnja izmed držav članic EU pridruži liberaliziranemu trgu cen naftnih derivatov, zato bomo vztrajali, da se odločitev o popolni liberalizaciji cen naftnih derivatov sprejme po preteku veljavnosti današnje uredbe, torej še pred poletnimi meseci,” je povedala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah.

Liberalizacija cen naftnih derivatov bo po prepričanju zbornice zagotovila večjo prodano količino goriv in posledično višji znesek pobranih dajatev, kar zavrača nekatere strahove o morebitnem znižanju prilivov v državni proračun.

“Na zbornici se bomo še naprej zavzemali za popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov in uvedbo evropsko primerljivih rešitev za spremljanje cen, kar je po našem mnenju ključnega pomena za transparentno in učinkovito delovanje prostega trga cen,” je poudarila Lahova.

Na zbornici ne pričakujejo sprememb cen

Na zbornici zaradi delne liberalizacije ne pričakujejo sprememb cen, če se te ne bodo spremenile na svetovnem trgu. “Dejstvo je, da je končna cena v največji meri pogojena s ceno nafte na globalnem trgu in dajatvami državi. Dajatve predstavljajo več kot polovico v strukturi maloprodajne cene naftnih derivatov, marža trgovcev pa zgolj slabih šest odstotkov,” je navedla Lahova.

V Petrolu in OMV Sloveniji na sprostitev cen naftnih derivatov gledajo kot na vzpostavitev konkurenčnih pogojev na trgu goriv, prizadevajo pa si za popolno liberalizacija trga naftnih derivatov.

Kot so pojasnili v Petrolu, prodaja 100-oktanskega bencina predstavlja izredno majhen delež v prodaji vseh goriv, samo okoli en odstotek. Podobno velja za kurilno olje, saj se delež prodaje tega energenta že nekaj let vztrajno znižuje na račun prodaje drugih energentov - prodaja kurilnega olja za Petrol predstavlja okoli 14 odstotkov prodaje vseh goriv.

Tako v Petrolu kot OMV Slovenija so spomnili, da pri ostalih energentih, kot so električna energija, plin, biomasa ... države ne uravnava cen.

“Zato podobno pričakujemo tudi pri naftnih derivatih,” so dejali v OMV Slovenija, kjer ocenjujejo, da je sprostitev cen naftnih derivatov pozitivna sprememba tako za ponudnike goriv kot za potrošnike. Tem bodo namreč lahko ponudili goriva različnih kakovosti. “Sprostitev cen lahko omogoči bolj raznoliko ponudbo goriv, prilagojeno potrebam in željam gostov,” so poudarili.

Možnost izbire naftnega trgovca

“Za potrošnike bo prosto oblikovanje cen pogonskih goriv pomenilo možnost proste izbire naftnega trgovca, saj je konkurenca na slovenskem trgu zadovoljiva z več kot 20 prodajalci goriv. Za kurilno olje pa že danes velja, da je na trgu več dobaviteljev, ki imajo tudi že danes različne cene ali pa pogoje dobave in s tem vplivajo na končno ceno tega energenta,” so dodali na Petrolu.

Kot so še opozorili na Petrolu, so cene naftnih derivatov v Sloveniji močno obremenjene z vrsto davkov in trošarino, ki pomembno vplivajo na končno maloprodajno ceno vseh tekočih goriv in energentov. Maloprodajne cene so zato v Sloveniji največkrat višje kot v sosednjih državah (razen Italije), kar pa je za Slovenijo kot majhno tranzitno državo težko razumljivo.

Na trgovinski zbornici so prepričani, da bi popolna liberalizacija cen naftnih derivatov za potrošnike prinesla številne pozitivne spremembe.

“Ne samo, da bi se zaradi vstopa novih ponudnikov na trg povečala možnost izbire ponudnika za potrošnika, zaradi konkurence bi lahko potrošnik spremljal gibanje cen naftnih derivatov, jih med seboj primerjal in se na podlagi lastnih preferenc odločil, katerega ponudnika bo izbral,” je še ocenila Lahova.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije zgroženi

Medtem pa so na Zvezi potrošnikov Slovenije nasprotnega mnenja. Zgroženi so namreč, da “vlada pomembne ekonomske odločitve sprejema le na podlagi upoštevanja davčnih prilivov in dobičkov ponudnikov, ne pa z vidika potreb in stroškov prebivalstva in gospodarstva”.

Na zvezi menijo, da bo današnja poteza vlade prinesla zgolj višje cene. “Prodajalci goriv so namreč že zdaj imeli možnost znižati najnižjo določeno ceno goriva, a se za ta ukrep, razen enega, niso odločili,” so dodali in ukrep vlade ocenili kot “darilo za velike oligopolne korporacije, ki si ga v Sloveniji ne bi smeli privoščiti”.

Ob tem so spomnili, da imata dve naftni družbi (Petrol in OMV) v rokah veliko večino, po nekaterih ocenah celo 80 odstotkov, vseh prodajnih mest. Na številnih območjih potrošniki nimajo možnosti izbire, zato na zvezi pričakujejo, da se bodo cene zvišale, še zlasti ob avtocestah in drugih tranzitnih poteh.

Zveza potrošnikov sicer pogreša tudi konkretne načrte za vzpostavitev ustreznega sistema nadzora trga.

STA


Najbolj brano