Trgatev se je začela

V primorskih vinogradih se začenja trgatev. Kot vselej so najprej na vrsti zgodnejše sorte za peneča vina, ponekod so se za trgatev odločili zaradi začetka gnitja grozdnih jagod. Napovedi o trgatvi so skope, časovni načrt bo odvisen predvsem od vremena.

V Vinogradih Bruna Zara (na fotografiji v sredini) so predvčerajšnjim trgali istrsko belino (biancchiero), ki jo bodo predelali v peneče vino Foto: Jaka Jeraša
V Vinogradih Bruna Zara (na fotografiji v sredini) so predvčerajšnjim trgali istrsko belino (biancchiero), ki jo bodo predelali v peneče vino Foto: Jaka Jeraša

PRIMORSKA > Miran Sirk iz Biljane v Brdih, ki prideluje penine Bjana, je s trgatvijo začel že prejšnji konec tedna, potrgali so grozdje francoskih sort v mlajših vinogradih. “Letošnji letnik bo za peneča vina boljši kot za mirna,” pravi. Med trtami bodo spet za vikend, o tem, kakšno bo nadaljevanje trgatve, pa Sirk pojasnjuje, da bo veliko odvisno od vremena in od tega, kakšno bo zdravstveno stanje grozdja.

V VK Goriška brda s trgatvijo začenjajo jutri, najprej bo na vrsti modri pinot za penino, kmalu bodo začeli tudi s trgatvijo grozdja za novo linijo svežih vin z nižjo vsebnostjo alkohola. “Pravila letos ne bodo veljala, nekatere srednje pozne sorte so že močno obarvane. Trgatev bo nepredvidljiva, zanjo bo potrebna redna kontrola dozorevanja,” je povedal direktor VK Goriška brda Silvan Peršolja.

Premierna penina iz istrske beline

Predvčerajšnjim je s trgatvijo začel Bruno Zaro iz Izole. Na legah Santa Camela in Morer so trgali istrsko belino, bianchero, staro sorto, ki so jo v Istri običajno zmešali z malvazijo, saj ima višjo vsebnost kislin in je dala vinu svežino. Zaro istrsko belino letos prvič trga ločeno, iz nje bodo pridelali penino in tako dopolnili ponudbo vin. Nalogo je prevzela mlada enologinja Nika Gregorič, za katero je letošnja trgatev prva v tej vlogi na posestvu Zaro.

“Grozdje je lepo, nekaj gnilobe se je pojavilo v nižje ležečih vinogradih, a smo poškodovane jagode odstranili. S trgatvijo bomo nadaljevali v torek, na vrsti bo malvazija iz mladih nasadov,” je še povedal Bruno Zaro.

V Vinakopru se bodo jutri odločali, kdaj bodo začeli s trgatvijo. “Letošnje leto je bilo za vinogradnike zahtevno in težko. Nekatere sorte zelo lepo kažejo, a je vse odvisno od vremena v prihodnjih dneh in tednih,” pravi Boštjan Zidar, glavni enolog v kleti Vinakoper.

V vseh primorskih vinorodnih okoliših se letos soočajo z veliko moče in hladnejšimi poletnimi nočmi, ponekod sta del pridelka pobrala toča in nekoliko prej tudi pozeba.

Zbito grozdje je bolj nagnjeno h gnitju

Mojca Mavrič Štrukelj, specialistka za vinogradništvo v Kmetijsko gozdarskem zavodu (KGZ) Nova Gorica, pravi, da grozdje od vinograda do vinograda različno dozoreva, tudi njegovo zdravstveno stanje je zelo različno. “Pojavlja se gnitje grozdnih jagod, predvsem pri sortah z bolj zbitimi grozdi, pinotih in sauvignonu,” pojasnjuje. Dodaja, da so grozdne jagode polne vode in da zdaj trta potrebuje sonce in suho vreme. Poudarja, da je zdaj najpomembneje, da je grozdje prezračeno, zato vinogradnikom priporoča, naj nekoliko razredčijo listno maso, a ne drastično. Če grozdje gnije, naj poškodovane jagode odstranijo, pravi. Ker imajo škropiva proti gnilobi tritedensko karenco, pridejo v poštev še kvečjemu za pozne sorte.

Kjer grozdje že gnije, pa se utegne pojaviti povečano število plodovih vinskih mušic (Drosophila suzukii), ki pospešujejo gnitje. V primeru ugotovljenega močnejšega napada je bilo izdano dovoljenje za nujne primere za škropljenje s pripravkom laser 240 SC, ki ima 14-dnevno karenco.

Dr. Ivan Žežlina iz KGZ Nova Gorica opozarja, da je treba dosledno upoštevati pogoje za morebitno uporabo tega sredstva, saj je nevarno za čebele.

Strokovnjaki KGZ Nova Gorica so že začeli z vzorčenjem grozdja, rezultati, tako kot navodila za ukrepanje v vinogradih, so dosegljivi na njihovi spletni strani. Mojca Mavrič Štrukelj pravi, da so sladkorji podpovprečni, kislin je več kot običajno in tudi jagode, polne vode, so težje.

Če se bo vreme ustalilo, pa znajo zlasti nekatere sorte dati izvrstne rezultate. Izpostavlja merlot, ki mu zelo lepo kaže, med belimi sortami pa predvsem malvazijo.

SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano