Trček bi stranke ZL združil v eno

Poslanec koalicije Združena Levica (ZL) Franc Trček je z izstopom iz Iniciative za demokratični socializem, ene od treh strank v koaliciji ZL, nakazal svojo željo po delovanju koalicije v eni stranki.

Poslanec koalicije Združena Levica (ZL) Franc Trček (v sredini) je z izstopom iz Iniciative za demokratični socializem, ene od treh strank v koaliciji ZL, nakazal svojo željo po delovanju koalicije v eni stranki Foto: STA
Poslanec koalicije Združena Levica (ZL) Franc Trček (v sredini) je z izstopom iz Iniciative za demokratični socializem, ene od treh strank v koaliciji ZL, nakazal svojo željo po delovanju koalicije v eni stranki Foto: STA

LJUBLJANA > Vodja poslancev ZL in tudi koordinator Iniciative za demokratični socializem Luka Mesec temu ni naklonjen, saj meni, da jih različnost bogati.

V združeni levici poleg Iniciative za demokratični socializem delujeta tudi Stranka za trajnostni razvoj Slovenije in Demokratična stranka dela.

ZL “naporen, a prijeten zakon”

Franc Trček je v današnji izjavi novinarjem v DZ glede morebitne združitve treh strank koalicije Združena levica v eno stranko dejal: “To je moja pobožna želja, čeprav sem ateist.” Želi, da bi se to zgodilo v tem mandatu, verjetno pa je, kot vsaj upa, to pot dveh mandatov. “Kandidiral sem na listi ZL, bil sem izvoljen in sem poslanec ZL,” je pojasnil.

Izstop iz Iniciative za demokratični socializem je bil po njegovih besedah simbolno dejanje in signal terena oziroma “neljubljanskih delov Slovenije”, ki vidijo ZL kot “enotno fronto”, z delujočimi frakcijami. To je bilo sporočilo zlasti strankarskim centralam, ki pa so ga, kot ocenjuje, “relativno dobro sprejele”.

Priznal je, da se v nekem delu z njim ne strinjajo, a sam gleda širše, na obdobje dveh mandatov. “Srednjeročen cilj ZL je prevzem oblasti, dolgoročni pa drugačna strategija razvoja, onkraj neoliberalizma,” je pojasnil. ZL je po mnenju Trčka koalicija, ki je kot “naporen, a prijeten zakon”, ob čemer zagotavlja, da jim gre dobro in se ne bodo ločili.

Mesec ni naklonjen združevanju strank koalicije

Medtem vodja poslanske skupine ZL Mesec nad združevanjem strank koalicije ZL v eno stranko ni navdušen, saj po njegovem mnenju ne smejo postati še ena “hierarhično organizirana stranka, ki deluje zlasti v parlamentu”, pač pa morajo postati obenem stranka in obenem gibanje. Pravi, da je treba v koaliciji skupaj priti do konsenza, na kakšen način to doseči, in ni naklonjen “nepremišljenim in preuranjenim potezam”.

Kot je dejal Mesec, je on član Iniciative za demokratični socializem, ki ji je zvest. Trček ima po njegovih besedah drugačno mnenje, saj je od začetka trdil, da je poslanec Združene levice kot celote in ne katere od strank ali gibanj, ki jo sestavljajo. Z izstopom iz stranke Iniciativa za demokratični socializem želi pozvati tudi vodstva treh strank k temu, da bi se koalicija ZL zlila v eno stranko.

STA


Najbolj brano