Tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo zoper Erika Valenčiča

Državno tožilstvo je kazensko ovadbo zoper novinarja Televizije Slovenija Erika Valenčiča zaradi suma izdaje tajnih podatkov Sove po poročanju današnjega Dnevnika zavrglo. V podobnem predkazenskem postopku pa še naprej ostajata Dnevnikova novinarja.

Erik Valenčič Foto: Stane Sršen
Erik Valenčič Foto: Stane Sršen

LJUBLJANA > Višja državna tožilka Mojca Gruden je novinarja Erika Valenčiča pred dnevi pisno obvestila, da je kazensko ovadbo, ki jo je zoper njega zaradi kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov vložila Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova), zavrgla, “ker naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti”.

Znano je, da je Valenčič status osumljenca pridobil, ker naj bi v dokumentarnem filmu Koalicija sovraštva z objavo dokumenta o skrajnih skupinah razkril tajne podatke Sove. Ta je kazensko ovadbo, kot piše časnik, vložila zgolj dva tedna po “premieri” filma, februarja 2014, ko je agencijo vodil Stane Štemberger.

Valenčič se je na zaslišanju na državnem tožilstvu konec januarja branil z molkom. Kot je takrat pojasnil, se je za to odločil, ker ne bo nikoli izdal svojih virov. Pri tem je napovedal, da si bo prizadeval za večjo zaščito novinarjev.

Potem ko je tožilstvo aprila letos zaradi pomanjkanja dokazov med sojenjem umaknilo obtožnico zoper Delovo novinarko Anuško Delić, ki so ji prav tako očitali izdajo tajnih podatkov Sove, in se je pregona zdaj otresel tudi Valenčič, ostajata v predkazenskem postopku še Dnevnikova novinarja Meta Roglič in Peter Lovšin. Obema Sova očita, da sta leta 2013 razkrila tajne podatke o delu agencije, zaradi česar sta bila maja lani zaslišana na specializiranem tožilstvu.

Ob tem velja spomniti, da bo oktobra začel veljati spremenjeni kazenski zakonik, ki novinarje razbremenjuje kazenske odgovornosti za objavo tajnih podatkov v primeru, kadar prevlada javni interes, še dodaja Dnevnik.

STA


Najbolj brano