Tožilstvo proti družini Jožeta Zagožna vložilo tožbo za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja

Specializirano državno tožilstvo je po finančni preiskavi, ki jo je uvedlo proti nekdanjemu premierju Janezu Janši in članom njegove družine ter premoženju pokojnega Jožeta Zagožna, po poročanju Dnevnika proti trem članom družine Zagožen vložilo tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora.

Specializirano državno tožilstvo je po finančni preiskavi, ki jo 
je uvedlo proti nekdanjemu premierju Janezu Janši in članom 
njegove družine ter premoženju pokojnega Jožeta Zagožna, 
po poročanju Dnevnika proti trem članom družine Zagožen 
vložilo tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Foto: STA
Specializirano državno tožilstvo je po finančni preiskavi, ki jo je uvedlo proti nekdanjemu premierju Janezu Janši in članom njegove družine ter premoženju pokojnega Jožeta Zagožna, po poročanju Dnevnika proti trem članom družine Zagožen vložilo tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Foto: STA

LJUBLJANA > Ni pa še znano, ali je tožba vložena tudi proti Janezu Janši.

Primerjava prihodkov in izdatkov pokojnega Jožeta Zagožna, ki ga je v zadevi Patria tožilstvo obdolžilo terjanja in sprejemanja nagrade, a je kazenski postopek septembra 2013 zaradi njegove smrti ustavilo, je namreč pokazala nepojasnjeno razliko v premoženju v višini 837.000 evrov.

Razlike v premoženju člani Zagožnove družine, prav tako zajeti v preiskavo, niso znali pojasniti tožilstvu, zato je to po zaslišanjih proti trem članom družine Zagožen vložilo tožbo za njegov odvzem. Hkrati je zaradi nevarnosti odtujitve zahtevalo tudi zavarovanje bančnih računov, več nepremičnin in drugega premoženja v lasti družine Zagožen.

Ali je tožilstvo tožbo že vložilo tudi zoper Janeza Janšo, pri katerem je prav tako preiskovalo obstoj nepojasnjene gotovine v višini najmanj 200.000 evrov, še ni znano. V SDS so pojasnili le, da bi, “če bi Janez Janša karkoli dobil, mediji za to vedeli prej kot on”.

Po ugotovitvah tožilstva je Jože Zagožen razpolagal z gotovino nepojasnjenega izvora v skupni višini 366.422 evrov. Toliko denarja so preiskovalci našli na sedmih varčevalnih knjigah, ki jih je Zagožen odprl pri BKS Banki v Celovcu. Pri tej banki ima stanovanjsko posojilo od leta 2012 najeto tudi Janez Janša, v BKS pa je med drugim službovala tudi njegova osebna bančnica Nataša Pajenk, sicer sestrična Urške Bačovnik Janša. Obe sta bili zajeti v finančno preiskavo.

Zagožen je na račun denarja iz Celovca prejemal tudi obresti, ki jih domnevno ni prijavil davčnemu organu. Denar je po ugotovitvah tožilstva prenašal tudi na družinske člane, še piše Dnevnik.

Specializirano državo tožilstvo je namreč konec leta 2013 za zakonca Janša in pokojnega Jožeta Zagožna odredilo finančno preiskavo. Z njo naj bi preiskovalci preiskali in nato morebiti odvzeli premoženje nezakonitega izvora. Preiskovalci so se lotili predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja Janše in Zagožna, tudi v povezavi s primerom Patria.

STA


Najbolj brano