Tožilstvo odstopilo od pregona Jelinčiča

Po več kot štirih letih je tožilstvo v primeru suma trgovanja z glasovi SNS zaradi pomanjkanja dokazov odstopilo od pregona nekdanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika in predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, piše v današnji izdaji časnika Dnevnik.

Tožilstvo je v primeru suma trgovanja z glasovi SNS odstopilo od pregona nekdanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika in predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Foto: Daniel Novakovic
Tožilstvo je v primeru suma trgovanja z glasovi SNS odstopilo od pregona nekdanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika in predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Milan Pogačnik naj bi Zmagu Jelinčiču v zameno za podporo spremembi zakona o skladu kmetijskih zemljišč in za podporo pri interpelaciji zoper njega zaradi afere Bulmastifi obljubil, da bo poskrbel za prenos državnih zemljišč na mestno občino Murska Sobota. Na tak način bi lahko Jelinčič dočakal gradnjo letalskega muzeja.

A domnevno nespodobno politično dogovarjanje ni ostalo skrito kriminalistom, ki so zaradi izsiljevanja nadzirali takratnega poslanca SNS Srečka Prijatelja, tako da se je trojica ujela v prisluhe. Na koncu je Pogačnik, ki je sicer zanikal vpletenost v trgovanje z glasovi poslancev SNS, vseeno odstopil in se s tem izognil tudi interpelaciji.

Tožilec Matej Peterca je med drugim sklenil, da Pogačnik kot takratni kmetijski minister po zakonodaji sploh ni imel pristojnosti za prenos državnih zemljišč v lasti republiškega sklada kmetijskih zemljišč in gozdov na murskosoboško občino. Takšno možnost je po zakonu imel kvečjemu direktor sklada.

Tožilec je tudi sklenil, da Pogačnik ni pritiskal na pristojne na ministrstvu ali na skladu, da bi na območju Murske Sobote v nasprotju s predpisi prišlo do kakšnega prenosa zemljišč na občino zaradi gradnje letalskega muzeja. Tudi zato je ocenil, da Pogačnik ni sprejel kakšne obljube koristi za sebe, s čimer bi bili izpolnjeni zakonski znaki kaznivega dejanja jemanja podkupnine.

Iz prisluhov pa je tožilec razbral tudi, da se Pogačnik o neposredni podpori Prijatelja in Jelinčiča pri interpelaciji proti njemu - torej o zagotovitvi njunih glasov v zameno za prenos zemljišča - sploh ni pogovarjal, še poroča Dnevnik.

STA


Najbolj brano