Torkle delajo s polno paro

Oljarji v primorskih torklah, tako tistih v Istri kot na Goriškem, imajo te dni polne roke dela. Lepo vreme kar kliče k obiranju oljk, mnogi, ki jim je že mesece nazaj zmanjkalo oljčnega olja, pa komaj čakajo na nov pridelek zelenega zlata. Oljčno olje je vrhunske kakovosti, muhasto vreme pa so še posebej dobro prenesle stare italijanske sorte oljk.

Oljarne ali torkle so te dni polne zrelih sadežev. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Oljarne ali torkle so te dni polne zrelih sadežev. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PRIMORSKA > V oljarni Santomas pri Šmarjah so šli včeraj spat šele ob 8. uri zjutraj. “Pravzaprav ne spimo že tri dni,” pravi vodja oljarne Jan Škergat. “Zaenkrat nam še uspeva sproti stiskati oljke, zato čakalne dobe ni”, dodaja naš sogovornik. Videti je, da bo letošnja letina dosegla 70 odstotkov povprečnega pridelka, največji poraz pa je morala priznati istrska belica, katere cvetje je dodobra uničil prvi letošnji vročinski val: stare italijanske sorte, kot sta leccino in maurino, so se soncu bolje uprle.

Delajo tudi tradicionalne torkle

“Imamo toliko dela, da ne moremo več niti dihati,” nam je minule dni orisala Erika Čok iz Oljarne Čok s Plavij. Tam olje še vedno stiskajo na tradicionalen način, s prešo. “Veliko ljudi se vrača k takšnemu načinu pridobivanja olja,” dodaja Čokova. Zadnjih deset dni so jih obiskovali samo italijanski oljkarji, saj so želeli prav takšen tip olja. Te dni prihajajo tudi pridelovalci s te strani meje. “Presunila nas je količina oljk in olja,” o dobri letini oljčnega olja, ki te dni teče izpod preše, pove Erika Čok. Navsezadnje je bilo območje okoli Plavij, Škofij in okolice močno prizadeto, izpad se pozna zlasti pri že omenjeni žrtvi - istrski belici.

V Oljarni Lisjak prav tako neumorno delajo. Oljkarji čakajo 24 ur, da pridejo na vrsto. “Pa ni nič narobe, če oljke počakajo dan ali dva,” pove Franko Lisjak, ki se jezi tudi na kmetijsko svetovalno službo. “Toliko so govorili o tem, da je olje kakovostno le, če ga še isti dan stisnejo, da je danes po Istri 33 oljarn. Za vse ni dovolj dela. Dovolj bi bilo, če bi imeli deset torkel.” Oljarna Lisjak dela 24 ur na dan, Franko Lisjak pa pričakuje, da bodo polni še do prihajajočega vikenda, potem pa se bo dogajanje umirilo.

Goriška torkla bo kmalu premajhna

V Oljarni Goriška brda, eni od treh na Goriškem, so doslej stisnili že 150 ton oljk. “Sezona je izjemno dobra. Pričakovali smo največ 120 ton oljk, sedaj pa že napovedujemo, da bomo stisnili 200 ton,” se veseli Edi Benedetič, vodja oljarne Goriška brda.

Zaradi italijanskih pridelovalcev oljk, ki jih množično obiskujejo, torkla neumorno dela že 14 dni. “Menimo, da bo naša oljarna čez pet let že premajhna za vse, ki bodo želeli pri nas stisniti svoje oljke,” še pravi Edi Benedetič.

Lovi najbolj primerno zrelost

Oljkar Vanja Dujc pravi, da bo letnik oljčnega olja odličen, tako po kakovosti kot po okusu in količini. Pričakuje, da bo iz 20 ton oljk dobil 3500 litrov olja. V lanski izjemno slabi sezoni je pridelal 2000 litrov zelenega zlata. Vseh svojih oljk še ni obral: “Zaradi lepega vremena si lahko privoščimo, da lovimo najbolj primerno zrelost,” dodaja Vanja Dujc. Čeprav bo svoje oljke peljal v eno od domačih oljarn, kjer oljke stiskajo po sodobnem, kontinuiranem postopku, ki da olju višjo kakovost, pa Dujc poudarja, da tradicionalne preše ne smejo izumreti. “Olje, ki ga stisnejo na tradicionalen način, mnogi cenijo predvsem iz kulinaričnih razlogov, saj jedem da poseben okus, kakršnega imajo že od nekdaj. Brez takšnega olja si ne predstavljam bakalaja s krompirjem ali denimo pašticade,” dodaja eden najbolj priznanih slovenskih oljkarjev. ALENKA PENJAK


Najbolj brano