Toplotni udar lahko nastopi že po četrt ure

Poletje je čas, ko velja posebno pozornost posvetiti počutju hišnih ljubljenčkov, saj je izpostavljanje vročini lahko zanje nevarno ali celo usodno. Puščanje psa v razbeljenem avtomobilu je tvegano že po 15 minutah, ko nastopi vročinski udar, ki ima za posledico hude okvare ožilja in celo smrt.

Svojega psa nikar ne puščajte v razbeljenem avtomobilu ...
Svojega psa nikar ne puščajte v razbeljenem avtomobilu ... 

NOVA GORICA, KOPER > Med znake vročinskega udara pri živalih spadajo močno sopenje, hudo slinjenje, nemirnost, mišični krči, bruhanje, nenadna driska, zanašanje pri hoji in kolaps, izguba zavesti ter epileptični krči. Da bi se temu izognili, morajo lastniki svoje pse obvarovati pred izpostavljenostjo visokim temperaturam, ki se pod razbeljeno pločevino v nekaj minutah povzpnejo proti 50 stopinjam Celzija.

Najbolj v nevarnosti kratko čeljustne pasme

“Če lastniki svojega psa pustijo v avtomobilu, lahko toplotni udar nastopi hitro, v roku 15 minut. Največja napaka pa je, da ob povratku psa začnejo nemudoma oblivati z ledeno vodo, s čimer zadevo le še poslabšajo,” pojasni veterinarka Urška Nardin iz novogoriške Ambulante za male živali Vidic. “V takem primeru je treba psa počasi ohlajati, najboljši so obkladki z mokrimi brisačami, seveda pa se je treba tudi posvetovati z veterinarjem, ki psu do boljšega počutja pomaga z infuzijo.” Dodaja, da imajo največ težav pri tem kratko čeljustne pasme psov, kot sta mops in buldog, saj jim sili topel zrak naravnost v smrček.

Poletje pa za pse ni tvegano zgolj zaradi puščanja v avtomobilu, ampak tudi zaradi prekomerne igre v času, ko je sonce najvišje na nebu. “Pes se lahko zaradi igre v času visokih temperatur, v kombinaciji v veliko vlažnostjo zraka, enostavno prekuri. Tudi v tem primeru je potrebna veterinarska oskrba,” opozarja veterinar Oton Vidic. “Zaradi toplotnega udara pride lahko pri psu do hudih okvar ožilja, v najhujšem primeru pa tudi do smrti. Avtomobil se lahko v pičlih 15 minutah segreje do 50 stopinj Celzija, ta temperatura pa v nobenem primeru ni prijetna za človeka, kaj šele za psa, ki ima žleze znojnice, ki so zelo pomembne pri uravnavanju telesne temperature, zgolj na tačkah.”

Kdo je pristojen?

Na Goriškem do sedaj niso zaznali veliko primerov tovrstnega mučenja živali, še vedno pa odmeva lanski črn scenarij, ko je v kombiju s celjskimi registrskimi oznakami v Izoli poginila angleška koker španjelka. “Tudi letos beležimo veliko klicev očividcev, ki nas opozarjajo na zaprte pse v avtomobilih. Nazadnje smo posredovali pred dvema tednoma v Kopru pred enim izmed nakupovalnih središč,” nam pojasni Evelina Bukovac iz Obalnega zavetišča. “Intervencijo najlažje izvedemo ob pomoči policistov, ki na podlagi registrske oznake avtomobila najhitreje izsledijo lastnika. Nato podamo prijavo na veterinarsko inšpekcijo, sicer pa navadno ti lastniki psov niso oglobljeni.”

Tilen Pajek, urednik spletnega portala Pes, moj prijatelj, pa opozarja na neurejeno zakonodajo glede ukrepanja v takih primerih, ko je življenje psa ogroženo. “Način, kako postopati, ko ugotovimo, da je pes zaprt v avtomobilu, ni urejen. Društva za zaščito živali niso pristojna za to, da lahko razbijejo avtomobilsko šipo in pomagajo psu, zato bi bilo treba to urediti.” Sicer pa z akcijo “Ne skuhajte jih” na portalu že nekaj let posvečajo pozornost tej temi in osveščajo lastnike psov, naj svojih najboljših prijateljev ne puščajo v avtomobilih niti za pet minut. “Letošnje poletje sicer še ni tako vroče, kot je bilo prejšnja leta, a opažamo, da kljub našim opozorilom posamezniki še vedno puščajo pse v avtomobilih in niti ne poskrbijo za pretok zraka z odprto šipo,” izpostavlja.

Na cilju vsi ven iz avta

Če se na dopust odpravljate s svojim štirinožnim prijateljem, morate ravno tako poskrbeti za primerne pogoje potovanja. “Če je vožnja kratka, na cilju takoj dajte psa iz avtomobila in ga namestite v senco ter mu ponudite vodo. V kolikor pa potujete dlje časa, pojdite na pot zgodaj zjutraj ali zvečer. Priporočljivo je, da je vozilo klimatizirano,” svetuje Zlatko Gorjan, predsednik komisije za agility pri Kinološki zvezi Slovenije.

Najbolje pa je, da pred odhodom od doma lastniki psov razmislijo, kam se odpravljajo in ali gre lahko tja z njimi tudi njihov kosmatinec. “Ko grem v trgovino, psa ne peljem s sabo, saj ne more z mano po nakupih. Zato ostane doma na hladnem,” ilustrira Igor Leban iz Kinološkega društva Nova Gorica.

“Navadno gre pes z mano v avtu tedaj, ko greva nekaj skupaj počet, pa naj bo to trening ali sprehod.” V nasprotnem primeru naj psi poleti čez dan ostanejo doma na hladnem, za igro, treninge in daljše sprehode pa naj vodniki izberejo jutro ali večer, ko so temperature za pasje prijatelje znosnejše. “Ko se nekam odpravljamo skupaj s psom, gremo na cilju vsi ven iz avta. Psa ne puščajte v avtomobilu niti pri delno odprtem oknu,” opozarja Urška Nardin.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano