Tonin: Razprava o socialni kapici nima zveze z realnostjo

SD in NSi imata različna pričakovanja, kaj naj bi glede socialne kapice predvideval osnutek koalicijskega sporazuma, ki naj bi ga SMC morebitnim partnerjem poslala še danes. V NSi pričakujejo, da bo vključena neka oblika socialne kapice, SD pa ravno obratno. Matej Tonin je SD pozval, naj ne obračunava z NSi, pač pa naj pove, da je ne želi v vladi.

"Treba se je vprašati, zakaj ima praktično cela Evropa socialno kapico, mi pa se je branimo kot hudič križa," je danes dejal Matej Tonin Foto: Tina Kosec
"Treba se je vprašati, zakaj ima praktično cela Evropa socialno kapico, mi pa se je branimo kot hudič križa," je danes dejal Matej Tonin Foto: Tina Kosec

LJUBLJANA > Stranki NSi je bilo po besedah vodje poslancev Mateja Tonina na pogajanjih rečeno, da bo v koalicijski sporazum vključena neka oblika socialne kapice. Predsedujoči SD Dejan Židan pa je po ponedeljkovih pogovorih s SMC povedal, da socialne kapice, ki jo sicer zagovarja NSi, v osnutku koalicijske pogodbe ne bo. Po njegovem prepričanju je to instrument, ki bi razgrajeval socialno državo, saj da bi "bogataška kapica" v pokojninski blagajni povzročila od 60 do 250 milijonov evrov manka, kar bi pomenilo zahtevo po novi pokojninski reformi. Tako tudi ne bo delne socialne kapice, ki jo zagovarja SMC, je dejal.

Tonin: Očitno Židan ve več, kot vedo v NSi

Tonin je danes v izjavi medijem ocenil, da razprava o socialni kapici nima zveze z realnostjo. Očitno Židan ve več, kot vedo v NSi, saj je bilo njim na pogajanjih rečeno, da bo neka oblika socialne kapice vključena v koalicijski sporazum, je dejal vodja poslanske skupine NSi.

Po njegovem mnenju je razprava o socialni kapici preveč razgreta. "Ne pogovarja se o številkah, pač pa niza neke parole, ki nimajo nobene zveze z realnostjo. Težko se je pogovarjati s potencialnimi koalicijskimi partnerji, ki to temo izkoriščajo za medsebojno obračunavanje, niso se pa pripravljeni o tem realno pogovarjati," je bil oster Tonin. Kot je dejal, ga skrbi, da Židan na takšen način obračunava z NSi.

Tonin: Zakaj ima praktično cela Evropa socialno kapico, mi pa se je branimo kot hudič križa

Po Toninovih besedah je namreč veliko možnosti, kako socialno kapico uresničiti tako, da bi bila koristna za vse, če so se le "ljudje pripravljeni trezno pogovarjati". Morda bi si Židan po Toninovih besedah moral odgovoriti tudi na vprašanje, ali je kaj narobe s socialnimi demokrati v Avstriji ali v Nemčiji ali socialisti v Franciji, kjer imajo socialno kapico. "Treba se je vprašati, zakaj ima praktično cela Evropa socialno kapico, mi pa se je branimo kot hudič križa," je dejal.

Po informacijah, ki jih je Tonin, kot pravi, "dobil po ovinkih", je težava SD, da si ne želijo z NSi v koalicijo, čeprav Židan javno govori, da nimajo te težave. "Naj pošteno pove, da si SD ne želi z NSi v koalicijo. Ne pa da nas na takšen način, da obračunava preko socialne kapice, poskuša izločiti," je dodal.

Poudaril je, da je socialna kapica eden od štirih pomembnih elementov davčne reforme, ki jo predlaga NSi. Če bo izvršilni odbor NSi v sredo zvečer ocenil, da so Cerar in drugi potencialni partnerji upoštevali prav vse njihove zahteve razen socialne kapice, verjame, da ne bodo tako "trdi", da bi le zaradi ene točke vse rušili.

STA


Najbolj brano