Tonin: Če Veber ostane v vladi, opoziciji ostane le še interpelacija

Po mnenju vodje poslanske skupine NSi Mateja Tonina je po ugotovitvi komisije DZ, da je obveščevalno-varnostna služba Morsa po navodilih obrambnega ministra Janka Vebra presegla pooblastila, zdaj odgovornost na premierju.

Matej Tonin Foto: STA
Matej Tonin Foto: STA

LJUBLJANA > Če premier Miro Cerar ne bo ukrepal in Janko Veber ostane v vladi, opoziciji kot edino orožje ostane interpelacija, je dejal Matej Tonin.

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je namreč v nenapovedanem nadzoru ugotovila, da je Veber obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo (Mors) naročil pripravo analize pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma, kar po mnenju komisije presega zakonska pooblastila. Sklep so po Toninovih besedah sprejeli s štirimi glasovi za in dvema proti.

Ugotovitve nadzora, ki ga je vodil Tonin, pomenijo nedopusten poseg omenjene vojaške službe v civilno sfero, kjer ta sicer nima nikakršnih zakonskih pooblastil, saj je za to področje pooblaščena Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova), je poudaril Tonin. Po njegovih besedah je še posebej sporno, da je minister za izvedbo naloge pooblastil obveščevalni in protiobveščevalni sektor službe, in ne varnostnega. Kot pravi, je bistveno vprašanje pri tem, ali toleriramo, da lahko vojaška obveščevalno-varnostna služba posega v civilno sfero.

Kot navaja Tonin, lahko ta zgodba izpade kot političen boj za in proti privatizaciji, a ne gre za to. “Ministra smo odkrili z roko v marmeladi in smo dolžni to razkriti,” je dejal Tonin in dodal, da so posledice lahko politične.

A minister, kot pravi, ni dolžan odgovarjati njemu. Od tu naprej je odgovornost premiera Cerarja, da se odloči, ali si želi imeti v svoji ekipi ministra, ki daje nezakonite odredbe.

Po Toninovih navedbah so se tudi na Morsu zavedali, da gre za nezakonito ravnanje, saj je služba ministru o ugotovitvah poročala ustno in ne pisno, kot je v navadi. Prav tako omenjene dejavnosti ni v poročilu o delu službe za leto 2014, je opozoril Tonin.

Minister je po Toninovih besedah z nekaterimi svojimi izgovori tudi zavajal. K točki dnevnega reda, kjer so potrjevali zapisnik, sicer Veber res ni bil vabljen, je pa bil vabljen k obravnavi vsebinskih točk na sredini seji, kjer so obravnavali tudi to problematiko, je dejal Tonin. Po njegovih besedah so sicer sredino sejo tudi prekinili in skušali poklicati ministra, a jim to ni uspelo.

Prav tako so, kot pravi Tonin, zavajanje Vebrove navedbe o vplivu privatizacije na vojaško dejavnost. Že danes namreč prikrite preiskovalne ukrepe za vse službe opravlja policija. Poleg tega imamo tudi danes zasebne telekomunikacijske operaterje, ki morajo po sodni odločbi vedno izvajati prisluhe. Zato po Toninovem mnenju lastništvo ne igra nobene vloge.

Na vprašanje, ali bi bili v NSi pripravljeni vstopiti v vlado, če bi jo SD zapustila, Tonin odgovarja, da so svoje mnenje že povedali in v to koalicijo ne bodo šli.

STA


Najbolj brano