Todorić: Ne bom uničil Mercatorja

Lastnik hrvaškega Agrokorja in po novem tudi Mercatorja Ivica Todorić je po poročanju Planet TV zagotovil, da ne držijo trditve, da bo uničil največjega slovenskega trgovca, ampak se bo zavzemal za večji in uspešnejši Mercator.

Ivica Todorić ni zagotovil, da odpuščanj v Mercatorju ne bo
Ivica Todorić ni zagotovil, da odpuščanj v Mercatorju ne bo 

LJUBLJANA > "Nihče nima Mercatorja raje kot jaz," je v včerajšnjem pogovoru za Planet TV povedal Todorić. A obenem ni zagotovil, da odpuščanj v Mercatorju ne bo. Pripomnil je le, da precej raje zaposluje. Tudi slovenskim dobaviteljem ne zagotavlja ničesar, jim pa obljublja police v Konzumovih trgovinah, če bodo konkurenčni.

Član nadzornega sveta Mercatorja Bojan Brank je v petek, potem ko je Agrokror postal lastnik 53-odstotkov trgovske družbe, podal odstopno izjavo. Funkcijo člana nadzornega sveta bo predvidoma opravljal najpozneje do 1. septembra. Mercator je obvestilo o Brankovem odstopu objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze, potem ko je bil v petek tudi uradno zaključen postopek prodaje približno 53-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, saj je konzorcij prodajalcev dobil kupnino v višini 172 milijonov evrov. Časnik Dnevnik je v soboto poročal, da kljub prevzemu uprava Mercatorja ne namerava odstopiti, saj se Agrokorjem še niso dogovorili o nadaljnjem vodenju trgovca. Glede nadzornega sveta pa je po pisanju časnika pričakovati, da bo tudi po prevzemu v njem ostal vsaj Boris Galič, predsednik uprave hrvaškega Allianza, ki je bil v preteklosti zaposlen tudi v eni od hčerinskih družb Unicredita, od leta 2009 pa je tudi predsednik sveta hrvaške agencije za nadzor finančnih storitev (Hanfa).

Roko pa bo ponudil tudi novi vladi. "Ko bo prišla nova vlada, ji bo Mercator dober poligon za spremembe gospodarstva in gospodarske usmeritve. Roko bomo ponudili, hkrati pa bomo opravljali svoj posel," je povedal Todorić.

Dodal je, da se bo zavzemal za večji in uspešnejši Mercator, prepričan pa je, da se morajo Mercator, Konzum in celotna skupina širiti še naprej. Glede Mercatorjevih visokih dolgov pa je dejal, da imajo približno dve leti časa, da stanje popravijo, v tem času pa da bodo pokazali, kaj znajo.

Pred Mercatorjevim trgovskim centrom v Šiški v Ljubljani je včeraj znova potekal protestni shod proti prodaji največjega slovenskega trgovca Agrokorju, ki se ga je udeležilo približno 20 ljudi. Opozorili so na posledice prodaje za zaposlene v Mercatorju in tudi njegove dobavitelje ter slovensko kmetijstvo nasploh.

Matjaž Hanžek, predsednik Stranke za ekosocializem in trajnostni razvoj (Trs), ki je del Združene levice, je zatrdil, da se Agrokor ne bo držal zavez o ohranitvi delovnih mest. "To bo samo dobra volja kupca. Ko si enkrat lastnik, lahko s svojo lastnino delaš, kar hočeš. Vsaj tako pravijo podporniki kapitalizma," je povedal Hanžek.

Prepričan je, da morebitnih negativnih posledic prodaje ne bodo čutili samo zaposleni v Mercatorju, temveč vsi, ki so odvisni od največjega trgovca v Sloveniji. Pri tem je Hanžek opozoril, da ne protestirajo samo zaradi prodaje Mercatorja, temveč želijo posvariti tudi pred prodajo drugih podjetij v državni lasti.

Pobudniki shoda sicer niso znani, udeležili pa so se ga predstavniki koalicije Združena levica. Po napovedih naj bi se ga udeležili zaposleni v Mercatorju, predstavniki sindikatov, dobaviteljev in kmetov, vendar teh ni bilo. Hanžek je glede neudeležbe zaposlenih dejal, da se verjetno ne želijo izpostavljati.

Združena levica je že v soboto izvedla protest proti prodaji Mercatorja v središču Ljubljane. Udeležilo se ga je približno 100 ljudi.

STA


Najbolj brano