Tet v likvidacijo

Skupščina Termoelektrarne Trbovlje (Tet) je danes sprejela sklep o začetku postopka redne likvidacije družbe. Za likvidacijskega upravitelja je imenovala odvetnika Luko Podjeda, ki bo v 30 dneh pripravil podroben načrt likvidacije. Ta bo vključeval tudi načrt presežnih delavcev ter možnosti dodatnih prezaposlitev.

Skupščina Termoelektrarne Trbovlje je danes sprejela sklep o začetku postopka redne likvidacije družbe Foto: STA
Skupščina Termoelektrarne Trbovlje je danes sprejela sklep o začetku postopka redne likvidacije družbe Foto: STA

LJUBLJANA > Skupščina Teta, ki jo sestavljata Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Factor banka, je soglašala, da Tet glede na srednjeročne projekcije cen električne energije in premoga brez subvencij ne more konkurenčno ponujati električne energije na trgu, so sporočili iz HSE.

Likvidacijski upravitelj bo po njihovih navedbah definiral najboljše možnosti odprodaje nepotrebnega premoženja, skupaj s socialnimi partnerji iskal možnosti prezaposlitve delavcev ter vzpostavljal morebitne nove aktivnosti termoelektrarne.

Za razliko od stečaja, ki bi bil za TET najslabša možna rešitev, likvidacijski postopek v določenem obsegu ohranja socialno varnost zaposlenih; njihovo število tako ostaja enako še dva meseca od začetka postopka likvidacije.

V tem času bodo vsi vključeni aktivno iskali rešitve presežnih delavcev, nadaljevale se bodo tudi določene aktivnosti Teta, kot so nudenje storitev Zavodu za blagovne rezerve, nudenje terciarne rezerve za Eles ter vzdrževanje stikališča za Eles. Tetu bo omogočeno tudi zagotavljanje sistemskih storitev za sistemskega operaterja prenosnega omrežja (Eles) in vzdrževanje stikališča Elesa.

Postopek likvidacije vključuje tudi dosledno spoštovanje vseh zavez in izvajanje ukrepov iz veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja, ki se konkretno nanašajo na termoelektrarno.

V HSE so že dlje časa poudarjali, da je likvidacija najboljša rešitev za zaposlene in oba lastnika, saj obratovanje termoelektrarne na sedanjih osnovah poslovanja prinaša izgubo, podobno kot v primerljivih termo objektih v Evropi.

V prihodnjih tednih in mesecih bodo s ciljem pomoči likvidacijskemu upravitelju, predvsem pa zaposlenim, aktivno sodelovali pri iskanju možnosti preprečevanja socialnih stisk zaposlenih, pravijo v HSE, kjer so že pozvali slovenske energetske družbe k preučitvi možnosti zaposlitev delavcev Teta. Glede na dosedanje odzive so v HSE optimistični, saj obstaja možnost prezaposlitve za približno 40 delovnih mest.

V HSE navajajo, da so kot 81,3-odstotni lastnik Teta, še vedno odprti za vse potencialne, resne in realne ponudbe za nakup trboveljske termoelektrarne, ki bi bil dolgoročno najboljša rešitev.

STA


Najbolj brano