Tet predvidoma v ponedeljek v likvidacijo

Skupščina Termoelektrarne Trbovlje (Tet), na kateri naj bi odločali o likvidaciji družbe, bo predvidoma v ponedeljek, so povedali v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), ki je 81,3-odstotni lastnik Teta. Da je likvidacija edina rešitev za Tet, je že pred časom poudaril prvi mož HSE Blaž Košorok, potem ko je prodaja padla v vodo.

Skupščina Termoelektrarne Trbovlje, na kateri naj bi odločali o likvidaciji družbe, bo predvidoma v ponedeljek Foto: STA
Skupščina Termoelektrarne Trbovlje, na kateri naj bi odločali o likvidaciji družbe, bo predvidoma v ponedeljek Foto: STA

TRBOVLJE > HSE je v začetku oktobra odstopil od pogajanj o prodaji 81,33-odstotnega deleža v Tetu družbi Edelweiss Investment, ki je v lasti Rusa Olega Burlakova. Potencialni kupec, pogovori z njim so potekali več kot dve leti, je namreč tik pred morebitno sklenitvijo prodaje začel postavljati nove pogoje, ki pa za HSE niso bili sprejemljivi.

Delavci za energetsko ohranitev lokacije v Trbovljah

Likvidacijo družbe, ki ima okoli 160 zaposlenih, mora potrditi skupščina, to bo predvidoma v ponedeljek. Likvidacija bo poskrbela tudi za zamenjavo v vrhu termoelektrarne - časnika Delo in Dnevnik sta ta teden poročala, da je direktor Franc Blaznek naslednji na seznamu generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka za “odstrel” iz krivdnih razlogov, po informacijah STA pa je Blaznek podpisal sporazumno razrešitev.

Delavci Teta, ki so ta teden le prejeli oktobrske plače, nasprotujejo likvidaciji družbe in se zavzemajo za energetsko ohranitev lokacije v Trbovljah. V primeru likvidacije pa pričakujejo podroben program njihove prezaposlitve.

Košorok: Likvidacija družbe neizbežna

Na ponedeljkovi seji odbora za razvoj energetike v Zasavju so se dogovorili, da HSE, vodstvo Teta in Slovenski državni holding v tednu dni poiščejo kratkoročne rešitve za Tet, v okviru katerih bi se preučila možnost nadaljnjega obratovanja Teta.

“Če to ni možno, pa morajo omenjene družbe pripraviti podroben načrt likvidacije termoelektrarne in o tem pisno obvestiti pristojno ministrstvo, vlado in delavce Teta,” je takrat povedal infrastrukturni minister Peter Gašperšič. Po njegovih besedah je treba poiskati hitre rešitve, ki so izvedljive.

Košorok je na vprašanje, ali so še kakšne možnosti za ohranitev Teta, odgovoril, da se časovni okvir z vsakim dnem zožuje, zato prihaja na vrsto neizbežno - likvidacija družbe.

V četrtek je bila predvidena skupščina Teta, ki bi morala odločati o zmanjšanju kapitala in vzpostaviti kapitalske ustreznosti, a ta ni bila izvedena.

Po navedbah HSE skupščina ni bila izvedena, ker za to niso bili izpolnjeni vsi pogoji. Neuradno se skupščine niso udeležili predstavniki Factor banke, ki ima v Tetu 18,6-odstotni delež.

Kupci oziroma najemniki Teta še v oblakih

Časnik Delo je ta teden poročal, da se češki Carbo Tech iz Ostrave zanima za polletni najem Teta in začasno zaposlitev 80 delavcev od 160 zaposlenih v termoelektrarni, ki so trenutno na čakanju doma.

Na HSE pa pravijo, da še ne razpolagajo z nobeno konkretno ponudbo in da je preuranjeno komentirati informacije, ki se pojavljajo v medijih, o morebitnih kupcih oziroma najemnikih Teta.

STA


Najbolj brano