Teš lani s 50 milijonov evrov izgube

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je lani ustvarila kar 50 milijonov evrov izgube, vendar brez dela ne bo ostalo 190 zaposlenih, kot je slišati neuradno, je za današnji Dnevnik dejal generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok. Vodstvi obeh družb se bosta o reorganizaciji in sistematizaciji pogajali s sindikalisti, je napovedal.

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je lani ustvarila kar 50 milijonov 
evrov izgube, vendar brez dela ne bo ostalo 190 zaposlenih. Foto: STA
Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je lani ustvarila kar 50 milijonov evrov izgube, vendar brez dela ne bo ostalo 190 zaposlenih. Foto: STA

LJUBLJANA > "Sindikalisti na vsak način iščejo razloge, da bi prestrašili ljudi. Vendar treba se je zavedati, da se mora skupina HSE prilagoditi razmeram na trgu z električno energijo. Energetika se spreminja in ne bo več takšna, kot je bila. To pomeni, da bodo tisti, ki delajo dobro in kakovostno, delovno mesto ohranili," je za časnik dejal Košorok. Ob tem pa je opozoril, da bo potreben premislek, ali je dejansko prav vsako delovno mesto nujno potrebno.

Potrdil je neuradne informacije, da je Teš lani ustvaril 50 milijonov evrov izgube. "To je bilo pričakovano. Če imate na trgu določen izdelek, ki ga lahko proizvedete za 100 enot, na trgu pa je vreden le 50 enot, potem seveda nastane izguba. Kako se bomo v energetiki prilagajali razmeram na trgu, pa je treba prepustiti poslovodstvom," je pojasnil.

Poudaril je, da je prenagljena in nepotrebna trditev, da bo skoraj polovica od 400 zaposlenih v Tešu ostala brez dela. "Mislim, da so ljudje dovolj razumni. Živeti v nekih časih socializma, ko je vsak imel službo, ne glede na to, ali je tudi dejansko delal, so namreč že zdavnaj minili," je dejal.

Na vprašanje, ali drži, da naj bi odpuščanja tudi zaradi odpravnin stala nekaj milijonov evrov, pa je odgovoril, da je "podjetniška kolektivna pogodba v Tešu, sploh pa kolektivna pogodba, zelo bogata. In tu bo treba premisliti, kako se prilagoditi dejanskim razmeram oziroma dobrim praksam".

STA


Najbolj brano