Teš 6 ponovno v omrežju

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki zaradi vzdrževalnih del ni obratoval od 30. oktobra, so danes ponovno sinhronizirali v omrežje. Trenutno je njegova obratovalna moč na 350 megavatih, so povedali v Tešu. Zaustavitev bloka je bila prvotno načrtovana le do 9. novembra.

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj, ki zaradi vzdrževalnih del ni obratoval od 30. oktobra, so danes ponovno sinhronizirali v omrežje Foto: STA
Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj, ki zaradi vzdrževalnih del ni obratoval od 30. oktobra, so danes ponovno sinhronizirali v omrežje Foto: STA

ŠOŠTANJ > Vendar je dobavitelj opreme Alstom v petek vodstvu Teša napovedal spremembo načrta, ki je tako predvideval ponovno obratovanje šestega bloka najkasneje do danes.

Ob ustavitvi bloka konec oktobra je zdaj že odstavljeni direktor Teša Peter Dermol povedal, da so morali njegovo obratovanje ustaviti zaradi težav s hlajenjem generatorja.

Takrat je tudi pojasnil, da je šesti blok, ki so ga poskusno zagnali septembra, še vedno v fazi preizkušanja, ko takšni občasni izpadi niso nič nenavadnega. Kot je dejal, ne gre za prvi izpad Teša 6 in verjetno tudi ne za zadnjega. Takšni izpadi so po njegovih besedah zdaj nekoliko pogostejši, predvsem zaradi faze izvajanja zagonskih preizkusov.

Dermol je tedaj pojasnil še, da je v bistvu prišlo do previsoke temperature vodika, ki skrbi za hlajenje generatorja, posledično pa do izpada bloka. Kot nadomestnega so zato takrat začasno zagnali peti blok.

STA


Najbolj brano