Terorizem ima izvor v ideologiji islama in izključenosti mladih

Francija je z zračnim napadom bombardirala položaje teroristov Islamske države v Raki v Siriji. “To je prva reakcija, je predvsem maščevanje, tudi s ciljem, da predsednik Francois Hollande nekoliko pomiri javno mnenje doma,” ocenjuje obramboslovec dr. Klemen Grošelj. Za učinkovit boj proti terorizmu Islamske države (IS) pa bi bila potrebna širša mednarodna zavezniška koalicija, podobna, kot se je oblikovala med drugo svetovno vojno, meni.

Klemen Grošelj Foto: STA
Klemen Grošelj Foto: STA

LJUBLJANA > “Potrebovali bi koalicijo, ki ne bo vključevala samo zahodnega sveta, ampak tudi Rusijo, pa Indijo in Kitajsko. In tudi države Bližnjega vzhoda,” poudarja Klemen Grošelj. Potrebna je trdna koalicija, ki ne bi delovala le v vojaškem varnostnem procesu, ampak širše, globalno, koalicijo, ki bi gradila na temeljnih vrednotah mednarodne skupnosti in mednarodnem pravu, je prepričan Grošelj. “Koalicija, ki bi se spraševala tudi o pravični mednarodni trgovini, o družbeni neenakosti denimo,” našteva dileme Grošelj.

Za terorizem, ki smo mu priča, sta namreč ključna dva dejavnika. “Prvi je ideologija islama, ki nima z islamom popolnoma ničesar skupnega. Najlepši primer za to je sam voditelj IS Al Bagdadi, vodja, ki nosi uro rolex, a hkrati širi šeriatsko pravo in zatira vse, kar se ne sklada z ideologijo islama. Ideologija islama je le sredstvo za vladanje. Drugi dejavnik pa je okolje, iz katerega večinoma prihajajo ti 'bojevniki', ki so zagrešili teroristične napade - iz predmestij. Tako da je del krivde zanje treba iskati tudi v socialni izključenosti teh mladih ljudi,” poudarja obramboslovec.

Po njegovem se je treba vprašati tudi o tem, koliko je do tega pripeljal razvoj kapitalizma v zadnjih letih. Gospodarska kriza je povzročila krčenje socialnih standardov, kar je najbolj prizadelo ravno te sloje prebivalstva in jih pahnilo v še večjo socialno izključenost, iz katere je pot v radikalizacijo. “To so boleča vprašanja, ki si jih je treba postaviti v evropski družbi. Vzemimo, denimo, šolstvo. Je namen šolstva zgolj usposabljanje mladih za delo ali je pomembna tudi primarna in sekundarna socializacija in ukoreninjenje vrednot,” razmišlja Grošelj in sklene: “Seveda pa ni dvoma, da je v ospredju varnostno vprašanje: teroriste je treba onemogočiti in izolirati.”

A za široko mednarodno koalicijo zaveznikov, ki bi bila prava pot do izkoreninjenja terorizma Islamske države, po Grošljevem mnenju ne bo politične volje. “Bojim se, da ne. Morda pa bo napad v Parizu vendarle pospešil rešitev sirskega vprašanja. Velik uspeh bi bil že mednarodni konsenz za vzpostavitev temeljev nove Sirije; če bi državam to uspelo s pošteno igro brez fig v žepih in uresničevanja svojih partikularnih interesov. Samo da se ne ponovita Irak in Afganistan, ko so Američani in zavezniki delali red in pustili nedokončani zgodbi,” pravi Grošelj.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano