Teroristična ogroženost nizka, a Slovenija ni imuna na globalna dogajanja

Pristojne službe ocenjujejo, da je ogroženost zaradi terorizma v Sloveniji za zdaj sorazmerno nizka, se pa že pojavljajo primeri, ki kažejo na to, da “napačni zgledi vlečejo” in da Slovenija nikakor ni imuna pred globalnim dogajanjem, je po današnji seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dejal njen predsednik Branko Grims.

Zaradi  položaja tranzitne države je izpostavljenost Slovenije še toliko večja, je povedal Branko Grims. Foto: STA
Zaradi položaja tranzitne države je izpostavljenost Slovenije še toliko večja, je povedal Branko Grims. Foto: STA

LJUBLJANA > Branko Grims je v izjavi za medije pojasnil, da je bila seja komisije zelo vsebinska, na njej pa je prišlo do sorazmerno obsežne izmenjave informacij. Pokazala se je izjemno velika enotnost članov komisije, kar ocenjuje kot zelo pozitivno.

Za Slovenijo za zdaj pristojne službe ocenjujejo, da je ogroženost sorazmerno nizka. Se pa že pojavljajo posamezni primeri, ki kažejo na to, da Slovenija “nikakor ni imuna pred dogajanji v drugih evropskih državah in pred globalnim dogajanjem”. Zaradi njenega položaja tranzitne države je izpostavljenost še toliko večja, je povedal Grims.

Kot je dejal, je v tem primeru temeljno vprašanje varnosti, ki sega daleč preko meja Slovenije. Celotna Evropska unija je bila ob zadnjih dogodkih v Franciji na nek način napadena. “Ta situacija se bo v naslednjih mesecih, ko bo prišlo do zloma teroristične organizacije, ki jo poznamo pod izrazom Islamska država, zagotovo še zaostrovala,” je opozoril.

Proti tej teroristični organizaciji se je postavil “praktično ves svet”. Tudi Varnostni svet ZN je bil pri napovedi boja proti njej popolnoma enoten in takšna enotnost je zelo redka. Kar se je zgodilo v Franciji, je po njegovih besedah tako vendarle imelo neko posledico.

Kot je pojasnil, je bilo v preteklosti večkrat opaziti, da so “določeni krogi na skrajni levici na nek način simpatizirali z dejanji islamskega terorizma”. “Ampak to dejanje je bilo uperjeno proti popolnoma levičarskemu časopisu in zaradi tega je tudi na tej ravni prišlo do poenotenja. Razume se, da gre pri terorizmu za zlo, ki zajema vse in vsakogar, ne glede na politično prepričanje,” je povedal.

Grims zato meni, da bo do vojaškega zloma Islamske države zagotovo prišlo in to relativno kmalu. Je pa opozoril na negotovo prihodnost. Ljudje, ki so se urili za tovrstne zločine, bodo namreč prišli nazaj v Evropo in na to bo morala biti Slovenija zelo dobro pripravljena, skupaj s celotno Evropsko unijo. V nasprotnem primeru bi se utegnile varnostne razmere bistveno poslabšati, je napovedal predsednik komisije.

Obrambni minister Janko Veber pa je po seji pojasnil, da so dali zlasti informacijo o varnosti pripadnikov Slovenske vojske, ki sodelujejo na mednarodnih operacijah in misijah. Po njegovih besedah dejavno spremljajo dogajanje in si izmenjujejo informacije z drugimi pristojnimi mednarodnimi službami.

STA


Najbolj brano